Forsvarsministeren under pres: 'Man kan få mistanke om, at støjmålingerne er forkerte'

Det skal undersøges, om F-35 kampflyene larmer mere, end Forsvaret først har antaget, mener Venstre og Konservative.

Det første af Danmarks 27 nye F-35-kampfly blev i går overdraget under en ceremoni i Texas. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) var med til den virtuelle ceremoni i kantinen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i Ballerup. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er velkendt, at Danmarks nye kampfly, F-35, er et larmende bekendtskab. Men måske støjer den nye generation af fly mere, end Forsvaret har beregnet.

Og dét får nu Venstre og Konservative til at reagere.

Der er kommet nye oplysninger på banen, som kræver handling ifølge forsvarsordføreren for Det Konservative Folkeparti, Niels Flemming Hansen.

- Man kan få en mistanke om, at Forsvarets målinger er forkerte. Det er vigtigt, at vi får kigget på det.

I Holland har man nemlig opereret med F-35-flyene siden 2019, og nye data viser, at flyene larmer noget mere, end det hollandske flyvevåben havde regnet med.

Samtidig har borgeren Morten Andersen udført private målinger af flystøjen, som ifølge ham trækker tæppet væk under myndighedernes beregninger.

For ifølge Morten Andersen støjer de nuværende lettere F-16-fly mere, end Forsvaret har regnet sig frem til, at de nye tungere F-35-fly kommer til.

Derfor vækker det undren og hovedrysten hos borgerne, at de lette og svagere F-16-maskiner kan larme mere end storebror F-35

Og hvis maskinerne larmer "signifikant" mere end beregnet, kan det få stor betydning for deres kommende naboer. Nemlig beboere nær Flyvestation Skrydstrup som skal huse flyene fra 2023.

Danmarks nye F-35 kampfly er større og tungere end de nuværende F-16 fly. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Betydning for kommende naboer

Det kan betyde, at staten tilbyder at købe flere boliger i området, hvilket mange naboer til flyvestationen ønsker grundet støjgener.

Et politisk flertal vedtog i 2019 en støjkompensationsordning, som skulle give borgerne den mulighed, hvis det viser sig, at flyene larmer "signifikant" mere end forventet.

Og dét er den aftale, som partierne nu vil have kigget på igen.

- Mange vil nok mene, at hvis flyene larmer på én måde i Holland, så larmer de nok ens heroppe. Hvis man gerne vil imødekomme den uro, som det giver folk i lokalområdet, så kan man gøre det nu, mener Hans Christian Schmidt fra Venstre og medlem af forsvarsudvalget.

- Det kan ikke nytte noget, at man sidder dernede i ventetid i fire til seks år endnu, før man ved, om man er købt eller solgt, mener Niels Flemming Hansen fra Konservative og fortsætter:

- Jeg foreslår, at forsvarsministeren kigger på aftalen igen. Hvis vi kan gøre det lidt bedre for borgerne i området, så vil det være godt for alle parter.

Hans Christian Schmidt (V) vil have forsvarsministeren til at se på den politiske aftale igen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

En glædens dag

Morten Andersen fra Over Jerstal er da også en glad mand i dag. Han er nemlig nabo til Flyvestation Skrydstrup og manden bag de private støjmålinger af flyene.

Ifølge Morten Andersen selv har han længe kæmpet for, at myndighederne vil tage ham alvorligt. Derfor betyder Venstre og Konservatives meldinger alverden.

- Jeg tror, at det vil betyde, at forsvarsministeren er nødt til at forholde sig til mine målinger. Jeg er yderst glad i dag. Vi er ikke blevet taget alvorligt tidligere.

Borgeren fra Over Jerstal vil dog også selv kontakte forsvarsudvalget og bede dem forholde ministeren hans målinger.

Fordelt mellem 22. juni 2020 og 12. januar 2021 har Morten Andersen 81 gange målt flystøjen i sin have på Skovvej ved Over Jerstal, der ligger tæt på Flyvestation Skrydstrup.

Støj måles igen i 2023

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ønsker ikke at kommentere sagen, men Forsvarsministeriet skriver til DR Nyheder, at den politiske aftale om kompensation bygger på grundige og kvalitetssikrede beregninger.

Da DR endvidere spørger, hvordan de forholder sig til Venstre og Konservatives ønske om et eftersyn af aftalen, skriver ministeriet:

- Partierne bag aftalen er velkomne til at løfte et sådant ønske i forsvarsforligskredsen, der har indgået den politiske aftale til 250 millioner kroner om støjkompensation til naboerne.

- Da der har været stor opmærksomhed på støjberegningerne i lokalområdet, har Forsvarsministeriet holdt flere borgermøder i lokalområdet, fået kvalitetssikret beregningerne samt lagt forudsætningerne og beregningerne frem i offentligheden.

Forsvarsministeriet pointerer desuden, at der kommer officielle målestationer omkring Flyvestation Skrydstrup.

Anlægget skal registrere støjen fra de nye fly, når de er på dansk jord i 2023. Det sker som led i aftalen om kompensation til naboerne.

Hvis flyene larmer "signifikant" mere end forventet, kan borgerne få revurderet, om de hører til i den såkaldte ”røde zone”, hvor staten tilbyder at opkøbe deres bolig.

Det er endnu ikke defineret, hvor meget flyene skal larme mere end beregnet, før Forsvaret betragter det som signifikant.

Se videoen, hvor Morten Andersen foretager sine målinger: