Forurening: Virksomheder slipper for regning

Vi skal alle betale for at rense giftgrunde. Det er nemlig svært at stille gamle virksomheder til ansvar.

Syd- og Sønderjylland er spækket med giftgrunde. (© DR Nyheders Databaseredaktion / Google)

Klorerede opløsningsmidler, tungmetaller og olierester.

Det er ikke artige sager, der gemmer sig i jorden i det syd- og sønderjyske. Men det er faktisk yderst sjældent, at virksomhederne, der har forårsaget forureningen, også kommer til at betale regningen for oprydningen.

Alle betaler prisen

Regningen ender i stedet hos skatteyderne. Det er nemlig Region Syddanmark, der som oftest ender med at betale for af rense og fjerne den giftige jord.

For det er næsten umuligt at få placeret regningen hos de ansvarlige. siger afdelingschef i Miljø og Råstoffer i Region Syddanmark, Jakob Sønderskov Weber.

- Hovedparten af de her forureninger, for eksempel i forbindelse med Grindsted-værket, skete inden man fik miljølovgivning. Og mange af virksomhederne eksisterer ikke længere, siger han.  Ryd op i fortiden

Ofte skete forureningen i god tro og med et stort blåt stempel fra myndighederne selv.

- Man kunne ikke forudse konsekvenserne af kemikalierne dengang, siger Jacob Sønderskov Weber.

Og det er vigtigt at få ryddet op efter fortidens fejltagelser, siger formand for kommunerne i Syddanmark og borgmester i Vejen, Egon Fræhr. Han efterlyser flere penge til oprydningen.

- Hvis der kan findes flere ressourcer, så kan vi hurtigere få ryddet op, siger han.

Millionregning hvert år

Forureningen efter virksomheder, lossepladser og kemikaliedepoter koster hver år Region Syddanmark 73 millioner kroner. Penge, der bliver brugt til at finde forurenede områder og rense dem.

Flere af landets 130 dyreste forureninger ligger i det syd og sønderjyske.

Facebook
Twitter