Fotofælder blitzer biler under udrykning: Thomas stod til at miste sit kørekort

Brandfolk og ambulancereddere får masser af bøder, efter de faste stærekasser er sat op.

Indsatsleder i Sydvestjysk Brandvæsen Thomas Staal Laugesen er en af dem, der har prøvet at få en bøde og stod til at miste sit kørekort og dermed sit arbejde. (Foto: Susanne Terman Pedersen)

I snart et år har 20 stærekasser på 11 placeringer rundt om i landet - de permanente foto-fartkontroller - blitzet tusindvis af danskere, der har trådt for hårdt på speederen.

Men stærekasserne kan stadig ikke kende forskel på, om det er en almindelig bil eller for eksempel en ambulance eller brandbil med fuld udrykning, som de blitzer og udsteder en bøde til.

Mindst 260 gange er brandfolk over hele landet blevet blitzet det seneste år.

Før stærekasserne blev sat op, fik brandfolkene i gennemsnit 30 fartbøder om året - primært fra fotovogne.

Det viser tal fra Danske Beredskaber fra 1. januar til og med den 15. november i år.

Meget tidskrævende

De mange bøder skal der straks gøres noget ved, lyder det fra Danske Beredskabers sekretariatschef Bjarne Nigaard.

- Det er meget uholdbart. Vi skal bruge tid på at dokumentere, at vi ikke skal have bøden alligevel, siger han.

Det er ikke kun brandbiler, der bliver blitzet under udrykning - også ambulancer bliver fanget af fartfælderne.

Alene i Region Syddanmark har ambulancereddere i år fået 275 bøder fra stærekasserne.

Og det er meget tidskrævende både for ambulancefirmaer og vagtcentralen at få fritaget redderne for bøder.

Chefen for AMK-vagtcentralen (Akut Medicinsk Koordinering) i Syddanmark, Kim Ahlers, er derfor helt enig med Danske Beredskaber i, at der skal ske noget øjeblikkeligt.

- Når vi har haft 275 sager alene på stærekasserne, så bruger vi rigtig meget tid på det. Hvis det skal fortsætte, så kan jeg godt begynde at regne ud, hvor meget mandskab jeg skal bruge på det, siger Kim Ahlers.

I videoen herunder kan du se indsatsleder Thomas Staal Laugesen fortælle om episoden, da han fik en bøde, og hvilken besked han fik fra politiet.

Risikerer at miste kørekortet

I marts i år kunne DR ellers fortælle, at ambulancereddere i Region Syddanmark bliver blitzet i stor stil.

Dengang lovede Vejdirektoratet og Rigspolitiet, at der nok skulle komme en løsning.

Men siden da er ingenting sket. Og det vækker stor frustration hos beredskabet.

- Den enkelte medarbejder, der sidder i bilen, risikerer jo at miste sit kørekort, hvis dokumentationen ikke bliver godkendt.

- Vi har altså nogle mennesker, der kører stærkt for at passe deres arbejde, og derved risikerer de at miste deres arbejde. Det er jo absurd, siger sekretariatschef for Danske Beredskaber Bjarne Nigaard

'Det må du så skrive i din klagevejledning'

Én af dem, der har prøvet at få en bøde, er indsatsleder i Sydvestjysk Brandvæsen Thomas Staal Laugesen.

Og ikke nok med at han fik en bøde, han stod også til at miste sit kørekort.

- De ringede pludselig fra politiet og sagde, at jeg stod til at miste mit kørekort. Jeg fortalte, at jeg jo havde kørt med blå blink, hvorefter de oplyste mig om, at det måtte jeg så skrive i min klagevejledning.

Bøden blev først slettet efter to måneder, og Thomas Staal Laugesen kunne beholde sit kørekort og sit arbejde.

- Jeg synes virkelig, at tiden var rigtig øv, for jeg frygtede at miste kørekortet og dermed mit arbejde, siger Thomas Staal Laugesen.

Indsatsleder Thomas Staal Laugesen fra Sydvestjysk Brandvæsen står ved den ene af to stærekasser på Tjæreborgvej i Esbjerg. (Foto: Susanne Terman Pedersen)

Handling nu

De permanente stærekasser er kun sat op som et forsøg, men der er allerede politisk flertal for, at de skal bredes ud til flere danske veje.

Det er med at få en løsning på bordet, inden forsøget med de permanente stærekasser bredes ud til flere steder i landet, mener man i Danske Beredskaber.

- Vi er jo ikke tjent med, at chaufførerne frygter at miste deres arbejde, fordi kørekortet kan ryge, siger Bjarne Nigaard.

Brev sendt til ministre

Danske Beredskaber har derfor netop sendt et brev til både justitsministeren, transportministeren, Rigspolitiet, Vejdirektoratet og de relevante politiske udvalg på Christiansborg for straks at få løst problemet.

Transportminister Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet er en af flere, der har modtaget brevet fra Danske Beredskaber. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Vejdirektoratet, der ejer stærekasserne, fortæller til DR, at det siden april har holdt ét møde med Rigspolitiet, der udsteder bøderne.

Vejdirektoratet afventer stadig svar på en løsning fra Rigspolitiet, lyder det fra kontorchef Marianne F. Steffensen.

Rigspolitiet ønsker ikke at stille op til et interview, men oplyser i et skriftlig svar til DR, at det stadig er i gang med at finde en løsning, som man håber er klar næste år.