Fra arbejdsløs autist til it-ansat ved Danfoss: Steffan tager det næste store skridt i sit liv

Danfoss er den første virksomhed i Syd- og Sønderjylland, der målrettet ansætter autister.

Steffan Dahlstrup er en af fire autister, der har fået job på Danfoss. (© (c) DR)

For et halvt år siden mødte Steffan Dahlstrup op hos Danfoss i Gråsten sammen med 13 andre, der alle havde tre ting tilfælles; de var arbejdsløse, de var sønderjyder og de var autister.

Over nogle uger var de i praktik i virksomhedens produktion. Danfoss var nemlig på jagt efter fire nye ansatte – og de skulle være autister.

- De kan noget særligt, og det er noget, vi gerne vil benytte os af.

Sådan lyder det fra Tim Flintholm Fink, som er afdelingsleder i Danfoss, der som den første syd- og sønderjyske virksomhed går målrettet efter også at have autister i medarbejderstaben.

- Som et stort firma i lokalområdet har vi en forpligtelse til at hjælpe folk med lidt specielle behov. Så en del af vores CSR-politik er at tage forskellige medarbejdertyper ind, hvis vi mener, at vi har noget, vi kan tilbyde dem, siger han.

Svært at finde job som autist

Steffan Dahlstrup var en af de fire, der fik job og blev ansat på lige vilkår med de øvrige ansatte, da praktikken var slut. Det var et stort skridt for ham endelig at lande sin første fastansættelse.

- Det betyder, at jeg kan komme videre fra et punkt, jeg har stået stille ved i lang tid. Jeg har gået i skole og taget en uddannelse, men jeg er stort set ikke kommet videre, fra da jeg var 16 år.

- Nu kan jeg tage det næste skridt i livet, siger han i DR-dokumentaren ”De Skjulte Talenter”, der blev sendt mandag aften.

Det er nemlig ikke altid nemt for autister, der har særlige behov til en arbejdsplads, at finde et job.

Der findes ingen danske undersøgelser af, hvor mange autister, der står uden for arbejdsmarkedet, og vi må herhjemme derfor støtte os til tal fra udlandet.

Her viser et britisk studie, at 68 procent af autisterne står uden job. Kun 16 procent er ansat i en fuldtidsstilling, mens andre 16 procent har en eller anden for form deltidsstilling. Og af de 15 procent, der er i arbejde, er størstedelen af dem overkvalificerede til det, de laver.

Specialisterne hjælper autister

I Danmark hjælper virksomheden Specialisterne autister med at finde job, der passer lige netop til den enkeltes talent – det var også Specialisterne, der samarbejdede med Danfoss om at finde de autister, der skulle ansættes på testafdelingen i Gråsten.

Specialisterne fulgte Steffan og de andre autister i praktikken, og de så en tydelig udvikling hos praktikanterne.

- Det var især spændende at se, om de kunne møde de her 20-25 timer i ugen og være sammen med mange mennesker i så intens en periode. Men vi så fremskridt, og de var glade og havde overskud, siger Sebastian Biltz fra Specialisterne i DR-dokumentaren ”De Skjulte Talenter”.

Danfoss tager hensyn til autismen

Nu har Steffan Dahlstrup været ansat i Danfoss’ testafdeling i et halvt år, og han er faldet godt til.

- Jeg har udviklet mig rigtig meget og har lært mange ting. Det har da sine udfordringer, men jeg er kommet godt ind i det, siger han.

Ikke mindst fordi der er taget hensyn til hans autisme. På Danfoss har han en ’buddy’, som han går til, hvis han støder på problemer i hverdagen, og ifølge Steffan Dahlstrup har Specialisterne været gode til at forberede Danfoss på de udfordringer, de fire autister har.

Danfoss har udelukkende gode erfaringer efter det første halve år med de fire autister ansat i testafdelingen, fortæller afdelingsleder Tim Flintholm Fink.

- De har kompetencer inden for mønstergenkendelse, og de kan læse krav og specifikationer og tjekke, at den stemmer overens med det, de tester. Det er rigtig vigtigt for os, men svært for mange. Der har autister en stor fordel, siger han.

Det er første gang, at man i Danfoss er gået målrettet efter autister, men Tim Flintholm Fink påpeger, at Danfoss meget vel kan have flere ansat uden de ved, at det er autister.

Facebook
Twitter