Friluftsture holder gejsten oppe på plejehjemmet

En naturvejleder giver oplevelser til plejehjemsbeboere. En succes, siger beboerne.

Her kan du komme med på tur.

En terrængående rollator kan komme på ønskesedlen for en række plejehjemsbeboere i Rinkenæs. Her er en del af ugeprogrammet nemlig lejrbål og friluftsliv.

Indholdet kan lyde som en spejderlejr, men turene er alt andet end en hobby for deltagerne.

-Når du kommer ud og får luft og spadserer; det er livskvalitet på en helt anden måde. Det betyder meget for tilværelsen, siger 88-årige Annemarie Mailandt, der kommer på Diakonhjemmet Dalsmark.

Det er det første plejehjem i landet, der har ansat en naturvejleder på projektbasis. Det gjorde de i 2013, og indsatsen for mere udeliv til de ældre blev så stor en succes, at projektet er forlænget.

Turene i naturen styrker de ældres sansning, fortæller naturvejleder Bo Tonnesen. Senest har han haft beboerne med ude for at teste badevandet.

- Der er mange af de her mennesker, der ikke har soppet i 20 år. At komme ud og få tæerne i vandet, er rigtig fint for dem. Og samtidig får de nogle hukommelses-knager, at hænge tingene op på, siger han.

For beboerne er det centralt at mærke tingene på egen krop. Det kan også være dagligdagssituationer, som de ikke får på plejehjemmet, men som ligger gemt i erindringen, oplever en af beboerne, Heidi Blast.

-Vi kan ikke huske det, når vi står mellem vores egne fire vægge, men når man står under et kastanjetræ, og de drøner ned i hovedet, så kan vi godt huske, hvordan det var.

Ældre Sagen er begejstret

En evaluering af projektet fra 2016 viser, at turene med en naturvejleder under armen styrker livskvaliteten, sammenholdet, velvære og de ældres rehabilitering.

Og derfor er det en rigtig god idé, siger Anna Wilroth, konsulent hos Ældre Sagen med speciale i plejehjem.

-At komme ud og opleve noget andet, at møde andre mennesker og at få skabt et andet sammenhold uden for plejehjemmet har en enorm effekt.

Den konklusion lytter kommunerne også til. Blandt andet Sønderborg Kommune, som har ansat en naturvejleder på baggrund af erfaringer fra Rinkenæs, siger Aase Nyegaard fra Fælleslisten, der er 1. viceborgmester i kommunen:

- Hvis det viser sig, at det bliver en succes, som jeg tror, det bliver, så er jeg helt sikker på, at vi kan få ansat en mere. Jeg tror og håber på, at beboerne får et bedre liv.

Det mener Anne-Vibeke Lüthje, på 68 år, absolut, de får.

-Man får et helt andet sammenhold. Der er noget nyt at tale om, så det ikke bare bliver strikketøjet, man snakker om. Det lever vi højt på.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.