Friskole indrømmer uheldig formulering i brev: Man må gerne kritisere os

Massiv kritik af forældres ytringsfrihed har ramt privatskole i Tønder.

En 11-årig dreng er smidt ud af en tysk privatskole i Tønder, efter hans mor i flere omgange har kritiseret skolens manglende indgriben i en sag om en voldelig lærer. (Foto: Hanne Høier © (c) DR)

Bestyrelsesformanden for den tyske privatskole Ludwig Andresen Schule i Tønder erkender nu, at skolebestyrelsen burde have formuleret sig anderledes i et brev, hvor en 11-årig dreng bliver smidt ud af skolen.

- Jeg vil gerne indrømme, at formuleringen ikke er særlig heldig, fordi den indikerer, at opsigelsen kommer på grund af kritikken i medierne. Det er ikke tilfældet, siger Jesper Jessen.

Bestyrelsen har sendt et brev til forælderen Line Hansen, der er mor til den 11-årige dreng, om at hendes søn ikke længere må gå på Ludwig Andresen Schule.

I brevet står der blandt andet, at samarbejdet ikke kan fortsætte, fordi Line Hansen bliver ved med at kritisere skolen og skolens ledelse i medierne vedrørende sagen, hvor en tidligere lærer på skolen er blevet idømt et års ubetinget fængsel for vold mod en række elever på skolen – bland andet Line Hansens yngste søn.

Udsmidning har mødt stor kritik

Børns Vilkår, Foreningen for Forældre til elever i fri- og privatskoler og undervisningsordfører for Venstre Anni Matthiesen samt Socialdemokratiets ordfører for frie grundskoler Lars Aslan Rasmussen, har siden i går kritiseret skolens bortvisning af den 11-årige.

I kritikken er der blandt andet sat spørgsmålstegn ved, om der mangler ytringsfrihed hos forældre til børn på friskoler.

Men det er slet ikke det, sagen handler om, siger bestyrelsesformand Jesper Jessen og afviser, at den 11-årige elev er smidt ud, som en direkte konsekvens af, at hans mor offentligt har kritiseret skolen.

- Man må meget gerne kritisere os. Vi opfordrer dog til, at man først og fremmest adresserer kritikken direkte til os og ikke i medierne.

Det er ikke sket her, mener skolebestyrelsen. Og derfor har det været svært at få et samarbejde op at køre. Dét er grunden til, at Line Hansens ældste søn efter jul ikke længere kan gå på Ludwig Andresen Schule, forklarer Jesper Jessen.

- Når man skal arbejde konstruktivt sammen, er det vigtigt, at man taler med hinanden – hvis man ikke har en dialog, kan man ikke have et konstruktivt samarbejde.

Der er grænser for ytringsfriheden

Direktør for de tyske skoler i Sønderjylland Claus Diedrichsen siger, at man fra skolens side har forsøgt at samarbejde med Line Hansen i lang tid, men tilliden til hende til sidst ophørte.

For der er i sidste ende grænser for, hvad man kan sige offentligt, siger han.

- Selvfølgelig er der ytringsfrihed i Danmark, men i den her meget trælse sag, er der også grænser for ytringsfriheden.

Jesper Jessen fastslår, at beslutningen om, at den 11-årige dreng ikke længere kan gå på skolen, står ved magt.

Den 11-årige skoleelevs mor, Line Hansen, er ikke vendt tilbage på DR's henvendelser.

Facebook
Twitter