Frit lejde-aktion: 25 våben fra Hvidstensgruppen afleveret til politiet

Et højst overraskende fund blev afleveret til Tønder Politi: Våben fra Hvidstensgruppen.

Blandt andet en dysekanon, maskingevær og stenguns fra Hvidstensgruppen blev afleveret på politigården i Tønder. (Foto: Syd- og Sønderjyllands politi)

Det vælter ind med ulovlige våben, gamle granater og sprængstoffer på landets politigårde.

I morgen til midnat slutter politiets frit lejde-aktion, hvor borgere frit kan aflevere ulovlige våben. Og især har mange benyttet chancen til at komme af med gamle våben fra Anden Verdenskrig.

Alligevel kiggede de nok lige en ekstra gang på politigården i Tønder i går. For her blev der indleveret 25 våben på én gang - og ikke bare helt tilfældige våben. Der var tale om våben, der blev nedkastet til den berømte modstandsgruppe Hvidstengruppen under Anden Verdenskrig.

Der er ifølge politiet tale om blandt andet en dysekanon, maskingevær og stenguns.

Politiet vil ikke sige, hvem der har indleveret de omtalte våben. Men det skulle være veldokumenteret, at de stammer fra Hvidstengruppen, oplyser politiet.

Tweet fra Syd- og Sønderjyllands Politi torsdag eftermiddag.

På Besættelsesmuseet i Aarhus kalder leder Søren Tange Rasmussen fundet for 'meget spændende':

- Det er en af de mest kendte modstandsgrupper, vi har i Danmark. Så det er jo en stærk historie, de her våben kan være med til at formidle, siger Søren Tange Rasmussen.

At et enkelt menneske har haft flere våben fra Hvidstengruppen samlet, undrer dog Søren Tange Rasmussen.

- Umiddelbart overrasker det mig, at de her våben skulle have været samlet på ét sted. For ideen med dem var, at de skulle fordeles rundt til mindre grupper. Derfor synes jeg, det er svært at sige, om det kan være rigtigt. Men det overrasker mig i hvert fald meget, siger han.

I forbindelse med denne måneds frit lejde-aktion er der afleveret 468 skydevåben i Syd- og Sønderjyllands Politikreds, hvilket er rekord på landsplan.

- Jeg synes faktisk, det er et pænt antal våben, vi har fået ind, og jeg ser det som meget tilfredsstillende. Vi er glade for, at de våben kommer væk fra gaden, siger vicepolitiinspektør Lars Bjerregaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Ved den seneste opgørelse var der indleveret 10.457 våben på landsplan, hvoraf de 4.359 er skydevåben.

Facebook
Twitter