Frivillige famler i datamørket: "Vi er grueligt på røven"

Foreninger føler sig ikke klar til, at nye omfattende regler om databeskyttelse træder i kraft fredag.

Det er ikke bare virksomheder, der skal sætte sig ind i de nye EU-regler for databeskyttelse. Det skal selv helt små foreninger, der drives af frivillige, også. (Foto: © Jørgen Kirk, Scanpix)

Medlemslister, telefonnumre på deltagere i arrangementer eller billeder på en facebookside.

Alt sammen persondata, som giver små frivillige foreninger noget at svede over disse dage.

- Jeg vil skyde på, at over 80 procent af Danmarks foreninger er grueligt på røven i øjeblikket, for de aner ikke, hvad de skal rive og gøre i.

Sådan lyder det fra Claus Brinch-Danielsen, der taler af erfaring. Han er frivillig i foreningen Træfpunkt Sædding ved Esbjerg og har for nyligt været på kursus for at forstå, hvad de nye dataregler betyder for ham og foreningen, når de træder i kraft på fredag.

- Vi er kommet alt for sent i gang med et kæmpe arbejde, og jeg er desværre blevet bekræftet i, at det er et monster, siger han.

1.200 frivillige på kursus

Kurset var arrangeret af Center for Frivilligt Socialt Arbejde, der gratis rådgiver frivillige foreninger. Og i løbet af foråret har de haft 1.200 frivillige på skolebænken til kurser i hele landet. For de nye regler er svære at sætte sig ind i for de små foreninger, fortæller udviklingsleder Dorthe Nørregaard:

- Der er et større krav om skriftlighed. Man skal for eksempel kunne argumentere for, hvorfor man har indsamlet oplysninger, og det skal være skrevet ned, siger hun.

Og det, myndighederne har lagt frem indtil nu, har ikke været til meget hjælp for foreningerne.

- Der ligger nogle generelle guider fra datatilsynet. Der er brug for, at det bliver tolket over til foreningslivet. Det er en udfordring, at det ikke er blevet prioriteret, siger Dorthe Nørregaard.

Og det er også den tolkning, Claus Brinch-Danielsen har manglet fra både myndigheder og medier.

- Der har været meget fokus på, hvilken indflydelse persondataforordningen har på virksomheder. Men der har ikke været noget om, hvordan vi i foreningerne skal håndtere tingene. Det er, som om foreningerne er tabt i det her.

Vejledninger på vej

Selvom det er svært og uoverskueligt at sætte sig ind i de nye regler, bør man også som lille frivillig forening tage lovgivningen alvorligt, mener Dorthe Nørregaard.

- Som bestyrelse har man jo et ansvar – og det kan også blive et personligt ansvar. Så jeg synes, man skal tage det alvorligt. Også fordi, der er en bøde. En lille forening kunne komme i klemme, siger hun.

Foreningerne må nemlig som udgangspunkt ikke bruge følsomme personoplysninger. Men de må gerne bruge almindelige personoplysninger, hvis de eksempelvis har fået samtykke fra medlemmet.

Foreninger må behandle almindelige personoplysninger, hvis de har en lovlig grund. Følsomme personoplysninger er som udgangspunkt forbudt at bruge. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)
Foreninger må behandle almindelige personoplysninger, hvis de har en lovlig grund. Følsomme personoplysninger er som udgangspunkt forbudt at bruge. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)

DGI har lavet sin egen vejledning til sine medlemmer, og Center for Frivilligt Socialt Arbejde udgiver en guide torsdag.

Justitsministeriet oplyser, at det nu arbejder på en guide til foreningerne, men den når ikke at blive klar, før reglerne træder i kraft fredag.