Frivillige forældre fejer og maler i børnehaven

Daginstitutioner føler sig tvunget til at bruge forældrenes arbejdskraft til praktiske opgaver.

Når der skal nyt sand i sandkassen eller males legehus, så må mange daginstitutioner trække på forældrenes frivillige hjælp. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Når der skal køres skrald væk, tømmes sandkasse og males legehus i daginstitutionerne, så må forældrene ofte give en hånd med.

19 ud af 20 syd- og sønderjyske børnehuse, som DR har talt med, trækker på forældrene, når der skal ordnes praktiske ting i institutionerne.

Hos 16 af de 20 børnehuse siger man endda, at uden forældrenes hjælp ville der ikke være råd til at ordne de praktiske ting.

Det er blandt andet tilfældet hos daginstitutionen Børnehuset Vænget-Møllesøen i Haderslev.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi skal føle os tvunget til at bruge forældrene for at få det til at løbe rundt, siger leder Erik Henningsen.

Han understreger, at mange gerne vil give en hånd med.

- Men for forældrene er det også lidt urimeligt. De har jo betalt for en ydelse, som ikke burde være afhængig af, at de skal bidrage med egen arbejdskraft, siger Erik Henningsen.

Hjælper for at redde hænder

Anette Norden, der er forælder til et barn i Børnehuset Vænget-Møllesøen i Haderslev, hjælper gerne til, hvis det betyder, at der ikke bliver skåret i pædagogtimerne.

- I princippet har vi jo betalt for en pakke, hvor det skulle være med i, men hvis jeg ikke kommer og hjælper på arbejdsdagen, kan det måske komme til at betyde besparelser på antallet af hænder på den lange bane, siger hun.

I nogle kommuner er der afsat penge til professionelle gartnere, håndværkere og malere, men langt de fleste steder må forældrene hjælpe til.

Forældre bliver for eksempel bedt om at komme til arbejdsdage, hvor man klarer praktiske gøremål i børnehaven. Der kan også være tale om hjælp til sociale arrangementer. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Behovet for frivillig forældrehjælp er en del af den nye virkelighed for mange daginstitutioner, vurderer professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh. Og det behøver ikke være et problem, understreger han.

- Forældrene ved jo godt, at kommunerne ikke har samme ressourcer som tidligere. Og jeg tror, mange gerne vil gøre en indsats, for det betyder jo noget for deres børn, siger Per Nikolaj Bukh.

Dækker over store udfordringer

Formand for pædagogernes fagforbund BUPL i Sydjylland, Jonna Jul Gudmundsen, mener til gengæld ikke, det er helt uproblematisk at bruge forældre som frivillig arbejdskraft.

- Hvis lederne står med det dilemma, at enten bliver opgaverne ikke løst, eller også bliver normeringen endnu dårligere, fordi de skal købe sig fra det, så er det et mega problem. Forældrehjælpen dækker over, at institutionerne står med store udfordringer, siger Jonna Jul Gudmundsen.

På landsplan har 84% af daginstitutioner bedt forældre om frivillig hjælp. Det viser tal fra Danmarks Evalueringsinstitut.