Frivillige klar til at yde førstehjælp døgnet rundt

I 20 lokalsamfund i Region Syddanmark er frivillige altid klar til at yde førstehjælp.

I flere lokalsamfund i Region Syddanmark er hjælpen ofte kun få minutter væk. 350 frivillige i regionen er nemlig klar til at yde førstehjælp. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

Selvom ambulancen ikke er lige om hjørnet, så kan hjælpen alligevel være fremme på få minutter i tyve lokalsamfund i Region Syddanmark.

Her er frivillige nemlig klar til at yde førstehjælp døgnet rundet.

I 2014 blev regionens godt 350 frivillige akuthjælpere kaldt ud til 1.567 såkaldte 1-1-2 hændelser - for eksempel blodpropper, hjertestop eller ulykker.

De frivillige bliver aktiveret af regionens AMK-vagtcentral ved livstruende hændelser. Regionen overvejer også at bruge de nuværende frivillige til mindre førstehjælpsopgaver i fremtiden.

- Der er et ønske fra førstehjælperne selv om at blive kaldt ud til mere end bare de akutte livstruende tilstande, siger regionens præhospitalchef, Torsten Lang-Jensen.

Er fremme på få minutter

Sommersted ved Haderslev er et af de 20 lokalsamfund i Region Syddanmark, der i dag har et netværk af lokale førstehjælpere.

Sidste år blev de sendt af sted 84 gange af regionens AMK-vagtcentral.

- Vi er fremme indenfor 4-5 minutter. Det vil sige, at vi kan sikre, at patienten får genoprettet kredsløb og ilttilførslen til kroppen, siger Kristian Wraae Jochimsen, der er en af de frivillige i Sommersted.

- Vi bliver kaldt ud til mange forskellige opgaver. Jeg har været ude til blandt andet blodpropper, hjerneblødninger og faldulykker, fortæller han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.