Frygt for fugleinfluenza: Over en kvart million æg destrueres

En stor sending æg fra tyske høns med virus er i risiko for at indeholde fugleinfluenza.

Over 300.000 æg skal destrueres, fordi der er risiko for, at kyllingerne udklækkes med virus. (Foto: Bo Bechsgaard- DR Syd)

300.000 æg fra et rugeri i Bække ved Vejen er ved at blive destrueret af Fødevarestyrelsen.

Æggene stammer alle fra en nordtysk besætning af 30.000 høns, der siden er blevet aflivet efter fund af fugleinfluenza i bestanden.

Myndighederne frygter, at der kan findes fugleinfluenza i æggene, fortæller souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard:

- Når æggene er lagt af høns, der har virussen, så kan ægget risikere at indeholde virus. Det vil sige, at når kyllingen udklækkes, så kan den risikere at få sygdommen allerede der, siger han.

Derfor har fagfolk og myndigheder været i gang med at destruere æggene natten mellem søndag og mandag, og arbejdet fortsætter mandag. Stig Mellergaard forventer, at alle æg er destrueret mandag eftermiddag.

Æggene vil ikke udgøre nogen risiko i den proces, forsikrer han. Og vi som forbrugere skal ikke være bekymret over at få fugleinfluenza på middagsbordet, fortæller Stig Mellergaard:

- Du skal ikke være bekymret. Der kommer ikke fjerkræ på bordet, hvor der er virus. Der, hvor vi muligvis vil mærke en konsekvens, er på eksportmarkedet, hvis det reagerer på det her, siger han.

Stig Mellergaard understreger, at det er vigtigt, at både private med tre høns i baghaven og professionelle avlere sørger for, at deres fjerkræ ikke kommer i kontakt med vildfugle. Der er nemlig vildfugle i Danmark, der er smittet med fugleinfluenza.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk