Fuglefløjt og svampejagt skal få ensomme mænd til at leve længere

Tønder Kommune vil forebygge sygdom og forlænge levetiden for ensomme mænd med naturoplevelser.

(Foto: Peter Halkjær)

Otte modne mænd bevæger sig i samlet flok gennem Hønning Plantage. Her er de på svampejagt, som de vil spise til en fælles frokost.

Og selvom de ligner en flok gamle venner, har de kun kendt hinanden i nogle måneder. Tønder Kommune har ført mændene sammen med initiativet 'Herretur mod ensomhed'.

Nogle har trukket sig fra arbejdsmarkedet, mens andre har mistet en ægtefælle. Det gælder også 76-årige Allan Wagner Jensen. Han har stadig svært ved at tale om tabet af sin kone, der døde for fem år siden.

- Det har været virkelig hårdt.

- Nu kommer det op i mig, for jeg savner hende rigtig meget, fortæller han.

Siden Allan Wagner Jensen blev enkemand, har han opholdt sig meget derhjemme foran computeren. Og derfor sætter han stor pris på at være på tur med de andre mænd.

- Så er man ikke ensom. Det er dejligt, siger han.

Her kan du høre Allan Wagner Jensen fortælle, hvordan livet er, efter han blev alene:

Initiativet skal forebygge sygdom

Savnet, sorgen og de svære følelser er måske lidt nemmere at tale om midt i skoven, mens man kigger efter svampe. Det er i hvert fald tanken bag en månedlig herretur i det blå, som Tønder Kommune står bag.

Det skal give mændene et netværk for at forhindre ensomhed, fysisk og psykisk sygdom og i sidste ende bidrage til et længere og sundere liv.

Derfor er turene også en forebyggelsesindsats, siger Inga Benzon, der er aktivitetskoordinator ved Sundhedsafdelingen i Tønder Kommune.

- Det giver livskvalitet for deltagerne at være med. Og vi forebygger, at de måske skal have hjælp senere. Får de for eksempel en depression, skal de måske have sygepleje, siger hun.

Alle mænd over 50 år kan deltage, hvis de er ensomme eller savner at være en del af et fællesskab for mænd.

- Mange af dem er måske alene og har svært ved at komme afsted til ting. Det forpligtende fællesskab, og det, at andre står og venter på en, giver lige det sidste puf, siger Inga Benzon.

Mændene får både noget fysisk og mentalt ud af herreturene. Det fortæller Bo Tonnesen, der er naturvejleder i Tønder Kommune og vært for naturoplevelserne med mændene.

Han oplevede hurtigt, hvordan mændene åbnede op overfor hinanden, når han trak sig tilbage i løbet af turen.

- Det giver rum til, at de frit kan tale fra leveren. Her går de måske ved siden af en, der også har mistet en ægtefælle, eller står med de samme problemstillinger. Det gør, at de lufter nogle ting, som de måske ellers ikke ville tage hul på, siger Bo Tonnesen.

Nære relationer kan forlænge livet

Og det er livsvigtigt at have venner eller være en del af et fællesskab, hvor man kan lette sit hjerte.

Hvis man ikke har nogen nære relationer, man kan dele både sorger og glæder med, så er man langt mere sårbar overfor både psykiske og fysiske sygdomme.

Det fortæller Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

- Undersøgelser peger på, at mennesker uden nære relationer har 50 procent større risiko for at dø af alle mulige sygdomme. Så nære relationer er livsforlængende og en meget vigtig faktor i dét at være menneske, overleve og have det godt.

Derfor mener han også, at Tønder Kommunes initiativ med herreture overordnet set er godt. Men kun hvis det gøres permanent for deltagerne, slår han fast.

- De her initiativer, som ofte er sat i værk med puljemidler, er rigtig gode til at prøve nogle ting af. Men de er ikke meget værd, hvis det ikke fører til noget permanent bagefter. Der er stadig mange ensomme mænd, og det vil der også være i mange år fremover.

  • Allan Wagner Jensen er på sin tredje herretur med Tønder Kommune. Efter han mistede sin kone, er han blevet ensom og dårligere til at holde sig aktiv. Så han ser frem til den månedlige travetur i naturen med de andre ensomme mænd. (Foto: Stefan Jørgensen)
  • Denne gang gik herreturen til Hønning Plantage, hvor mændene skulle samle svampe sammen med naturvejleder Bo Tonnesen, der står for tilrettelæggelsen af de månedlige herreture.
1 / 2

De otte mænd var på den første herretur i april i år, og kommunen har foreløbigt kun afsat penge til at gennemføre turen hver måned resten af 2021. Det er dog Tønder Kommunes forventning, at mændene også skal kunne tage med på månedlige ture i det blå næste år, fortæller Inga Benzon.

- Vi håber, at mændene også på sigt selv vil arrangere at mødes. Og vi kan da også se, at nogle af dem mødes, inden herreturen begynder.

Og ifølge Allan Wagner Jensen er det helt afgørende, at mødet med de andre mænd foregår i naturen og for eksempel ikke rundt om et bord indenfor.

- Nej, nej. Hvad skal vi så snakke om?

Foreløbig deltager omkring ti mænd på herreturene i Tønder Kommune. Og hvis flere deltagere melder sig, vil kommunen oprette nye hold for at bevare nærværet, lyder det fra kommunen.

Facebook
Twitter