Gå i bad, hop i tøjet, ta’ bussen: Dansk app går sin sejrsgang i flere lande

En app, der er udviklet til børn med autisme, har bredt sig til Norge og Sverige og snart USA.

En app, der er udviklet til børn med autisme, bruges nu også til voksne udviklingshæmmede. Succesen er blevet så stor, at app'en nu også bruges i udlandet. (Foto: © Johanne Haagerup DR Syd)

En populær dansk app, der hjælper børn med autisme med at få struktur på hverdagen, er blevet en stor succes rundt om i Danmark og i udlandet.

App'en 'Show My Day' er blevet opfundet i Aabenraa, og den er så populær, at den har bredt sig til 27 kommuner i Danmark, til Sverige, Norge og Færøerne - ligesom skoler i Boston i USA også har vist interesse.

Det er overvældende, siger Betina Carstens, der er direktør og opfinder af app'en.

- Det, at det kommer til Sverige, Norge og nu også USA, er kæmpe vildt. Det havde jeg ikke regnet med, siger hun.

Ideen til app'en har hun fået, fordi hendes egen søn havde brug for overblik og struktur.

App'en fortæller helt ned på minuttet, hvornår man eksempelvis skal gå i bad, tage tøj på, og hvilke aftaler man har. Når man så har krydset sin aftale eller opgave af, kan man gå videre til næste opgave. På den måde skaber det et overblik.

Kan være med til at forhindre vold

Systemet blev egentlig udviklet til at hjælpe børn med autisme og deres familier, men nu er flere voksne med psykiske handicap også begyndt at bruge den.

Blandt andet på Fjordbo, der er et nyopstartet hjem for voksne udviklingshæmmede mellem 18 og 44 år i Gråsten.

Cecilie Granbjerg er 19 år og udviklingshæmmet. App'en hjælper hende med at skabe ro og overblik. (Foto: © Johanne Haagerup)

Forstander Andreas Nielsen tror, at app'en kan give en større tryghed - både for beboere og personale.

- Når nogle beboere griber til vold, så er det jo fordi, at man er usikker, og fordi man ikke aner, hvad man skal stille op. Der er jeg helt sikker på, at app'en kan være meget lindrende, så man ikke tyer til vold, men i stedet bruger andre måder at kommunikere på, siger han.

Det er psykolog Mette Elmose, der er adjunkt ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, enig i.

- Mange af os, og det gælder også personer med autisme, mangler det her overblik, og så risikerer man at blive mere ængstelig og stresset. Hvis man så bliver mødt af nogle krav, som man ikke forstår, så risikerer man at lukke ned eller reagerer voldsomt over for andre, siger hun.

Kan ikke leve uden app'en

19-årige Cecilie Granbjerg er en af de voksne udviklingshæmmede, der bor på Fjordbo. Hun kan ikke klare sig, hvis der ikke er struktur på dagene.

- Så bliver jeg ked af det og irriteret, og jeg ved ikke, hvad jeg så skal gøre, siger hun.

Efter hun begyndte at bruge app'en, har hun fået meget lettere ved at overskue sin hverdag.

Cecilie Granbjerg får for eksempel at vide, hvornår hun skal lave mad. (Foto: © Johanne Haagerup DR Syd)

- Den fortæller mig, hvornår jeg skal afsted, og hvornår jeg skal i seng. Den fortæller mig også, hvis jeg har opgaver eller aftaler. Jeg kan slet ikke leve uden 'Show My Day', siger hun.

Opfinderen af app'en Betina Carstens satser på, at endnu flere lande får kendskab til app'en.

- Vi håber at få den ud til endnu flere lande. For uanset om man står i det ene eller det andet land, og uanset hvilket sprog, man taler, kan man godt have brug for noget struktur, siger Betina Carstens.

Man skal betale for at downlode app'en.