Gårdejer måtte skyde såret vildt: Sad fast i vildsvinehegn og skreg i smerte

Vildsvinehegnet har flere gange været skyld i alvorlige skader på råvildt.

Rådyret her var kommet så slemt til skade i forsøget på at komme over vildsvinhegnet, at gårdejer Lars Christian Jensen var nødt til at aflive dyret, der skreg i smerte, (Foto: (privat))

- Den havde brækket bagbenene eller ryggen. Den led og lå på vejen og skreg som et lille barn.

Sådan fortæller gårdejer Lars Christian Jensen fra Frøslev om det syn, der mødte ham forleden ved det nyopsatte vildsvinehegn tæt på hans gård.

En forbipasserende havde kontaktet ham med besked om, at der hang et rådyr i vildsvinehegnet.

- Jeg kunne høre dyret skrige i baggrunden af telefonen, så jeg vidste jo godt, hvad der var sket, siger Lars Christian Jensen.

Videoen indeholder stærke billeder af det sårede rådyr.

Var nødt til at aflive rådyret

Da gårdejeren kom hen til rådyret, havde den vredet sig fri af hegnet, men var alvorlig såret og kunne ikke rejse sig. Lars Christian Jensen havde ikke andet valgt end at skyde det lidende dyr på stedet.

Det er anden gang på en måned, gårdejeren må ud og aflive råvildt, der i et forsøg på at hoppe over vildsvinehegnet er kommet alvorligt til skade.

- Det er trist, og jeg er bange for, at der kommer til at gå mange dyr til. Især de steder, hvor mennesker ikke færdes. Der risikerer dyrene at få en lang og pinefuld død, fordi de ikke bliver opdaget, siger han.

Vildsvinehegn langs grænsen til Tyskland er sat op for at forhindre, at vildsvin slæber afrikansk svinepest ind i Danmark og dermed øger risikoen for smitte blandt danske slagtesvin.

Ifølge beregninger fra Landbrug og Fødevarer kan det koste op mod 11 milliarder kroner, hvis dansk svineeksport rammes af svinepest.

Især de unge rådyr er udsatte

Men hegnets negative konsekvens for råvildtet får kritik af Dyrenes Beskyttelse.

Vildsvinehegnet er et voldsomt indgreb i dyrenes mulighed for at bevæge sig efter føde, undgå konflikter og finde hvile, siger biolog ved Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen.

- Det her er en rigtig alvorlig ekstra ting, da det lader til at være et relativt udbredt problem. Derfor taler vi om rigtig mange hjorte, som kan komme til skade og går nogle voldsomme lidelser i møde.

To gange inden for en måned har Lars Christian Jensen måtte aflive rådyr, der er kommet alvorligt til skade efter at have forsøgt at springe over vildsvinhegnet. (Foto: Peter Halkjær- DR Syd © (c) DR)

Nogle voksne rådyr vil kunne springe over det halvanden meter høje hegn, men det er sværere for de unge dyr, siger Michael Carlsen.

Skader på råvildt er uundgåelige

Naturstyrelsen står bag opsætningen af vildsvinehegnet. Og de erkender, at det er uundgåeligt, at vildsvinehegnet vil være skyld i skader på vilde dyr.

- Vi kan ikke løse den her opgave, uden at der er en risiko for, at de vilde dyr kommer til skade, siger Bent Rasmussen, der er ansat som skovrider hos Naturstyrelsen.

I Naturstyrelsen har man hele tiden været klar over, at hegnet vil komme til at udgøre en risiko for hjortedyrene, når de forsøger at springe over.

- Derfor har vi lavet hegnet i et hårdt og stift materiale med en gladt overflade, som gør det nemmere for dyrene at komme over. Men der vil altid være en risiko for, at deres klove og ben, kommer til at sidde fast i hullerne i hegnet, siger Bent Rasmusen.

Han vurderer også, at det er det, der er sket med rådyret, Lars Christan Jensen måtte aflive.

- Vi kan ikke forhindre skader på dyrene 100 procent. Men hullerne i hegnet er så smalle, at de store hjortedyr, som kronvildt og dådyr ikke vil være i risiko for at sidde fast.

Det knap 70 kilometer lange vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse forventes at stå helt færdigt i november.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk