Gåtur med kæresten endte med uvurderligt fund: 'Jeg tænkte bare WOW'

En snoet hilsen fra Harald Blåtand er dukket op i den sydvestjyske muld.

(Foto: © Sydvestjyske Museer)

En vinterdag i februar i år går Jean Stokholm en søndagstur med sin kæreste Doris Mathiesen. De har hver især deres metaldetektor i hånden, imens de bevæger sig hen over den mudrede mark.

Her har de gået utallige gange - lige uden for Gørding ved Esbjerg, men i dag er alligevel anderledes.

Pludselig får Jean Stokholm et signal fra detektoren, og da de begynder at grave, finder de ti centimeter nede i jorden et halssmykke af det pureste guld fra vikingetiden. Smykket er formet som en slange.

- Jeg har det med at ryste, når jeg finder noget godt. Jeg når ikke at tænke. Jeg tænker bare: Wow, forklarer Jean Stokholm, der er amatørarkæolog.

- Vi var på vej hen til bilen, da jeg fik et signal, fortæller Jean Stokholm, som tog et spadestik ti centimeter ned og fandt smykket 10. februar.

Ifølge eksperterne er slange-smykket fra 900-tallet helt enestående.

- Det vilde ved det nye fund er, at kvaliteten af guldsmedearbejdet er så høj, at man næsten ikke tror, det er muligt, forklarer overinspektør Morten Søvsø fra Sydvestjyske Museer.

Smykket har netop fået navnet "Gørding-slangen". (Foto: © Sydvestjyske Museer)

Guldsmedekunsten er på så højt niveau, at det formodentlig er fremstillet af Gorm den Gamles eller Harald Blåtands hof i Jelling.

Derfor mener Morten Søvsø, at vi kan sammenligne det med 1800-tallets Fabergé-æg, men han tør ikke sætte tal på værdien af smykket.

Samme begejstring har Mogens Bo Henriksen fra Odense Bys Museer.

- Det kræver et mikroskop og fintfølende værktøjer. Vi ved, de ikke havde nogen af delene, men det er lykkes dem at lave det alligevel. Det kan man kun have kæmpe respekt for, siger han.

Danskerne har fundet over 10.000 danefæ

De sidste fem år er antallet af metaldetektorfund steget med 300 procent.

  • Udenlandsk middelaldermønt (1067-1535), ubestemt materiale. Bornholms Museum.
  • Vikingetid (750 - 1066). Beslag med ornamentik i klassisk Mammen-Jelling stil, formentlig beslag til mankestol (del af seletøjsbeslag) svarende til fund som Søllested og Elstrup. Alternativt beslag til skrin eller hjelm, Museum Vestsjælland.
  • Nyere dansk sølvmønt (efter 1535), Vendsyssel Historiske Museum.
  • Blyplombe fra historisk tid, Silkeborg Kulturhistoriske Museum.
  • Skiveformet knap til påsyning. Tekst: OUR OWN MAKE. Sandsynligvis australsk eller engelsk oprindelse, brugt blandt andet til underbukser for internerede tyskere i Australien under 1. Verdenskrig. Materialet er sandsynligvis messing, Vendsyssel Historiske Museum.
  • Fingerring i sølv stemplet: Chr. Veilskov. Veilskov var sølvsmed, og virkede fra 1963 - 1986, VejleMuseerne.
1 / 6

De her fund er uvurderlige for Danmarkshistorien, mener Peter Vang Petersen, som er Nationalmuseets danefæinspektør.

- Danmark bliver på en hel ny måde sat ind i et globalt billede i en periode, hvor der ikke er skrevet noget ned, siger han.

Amatørarkæologen Jean Stokholm bruger 20-25 timer om ugen på at gå med metaldetektoren.

- Man kan gå på marker, hvor der er affald og atter affald, men så kan man støde ind i nogle gode marker, fortæller han og nævner, at han kun havde gået i et kvarter den 10. februar, da detektoren bippede.

Guldsmykket kan ses fra næste uge på Museet Ribes Vikinger i Ribe.