Gæs har besat park med lort og chikanerer bilister: 'De går og skider over det hele'

Grågæs dominerer Damparken i Haderslev og skaber utryghed i trafikken.

Udvalgsformand vil have sat en stopper for de store mængder af gæs, der huserer i Haderslev Dampark. Fotos: Niklas Møller Jørgensen

Lange, grønne lorte overalt. Og biler, der må klodse bremserne i.

Damparken i Haderslev har i den grad fået sig et par faste beboere. Og de er ikke blege for at sætte aftryk på omgivelserne. Eller vade ud på den omkringliggende vej.

Det vrimler nemlig med grågæs, der efterlader gåselort på græs og stier. Til stor frustration for den forbipasserende i parken, Camilla Pedersen.

- Det er ikke særlig rart. Min barnevogn bliver smurt ind i lort. Og gæssene er også aggressive. De kan godt jagte en.

Og det generer også udvalgsformanden for Plan og Miljø i Haderslev Kommune, Benny Bonde fra Nye Borgerlige.

- De går og skider over det hele. De sviner Damparken til. Det er virkelig et problem for os, og vi er nødt til at gøre noget.

Skaber kaos på vejen

Men grågæssene vralter også nogle gange ud på én af Haderslevs mest trafikerede veje. Det har medført ét kendt uheld, hvor en bilist bremsede hårdt op, og den bagfrakommende ikke nåede at bremse. Der var ingen tilskadekomne.

Camilla Pedersen har også prøvet at jokke bremsen i.

- Tre gæs kommer direkte ud foran mig. Jeg klodser bare bremsen, så bilen bagved er ved at køre op i mig. Det skete heldigvis ikke, men det er træls, at det ikke er sikkert på grund af dem.

Derfor skal der også handles nu, mener udvalgsformanden for Plan og Miljø i Haderslev Kommune, Benny Bonde. Han vil have den lokale jægerforening til at skræmme gæssene væk med deres jagthunde.

- Man skal først prøve at jage dem væk. Men hvis der bliver et problem med nogle af dem, så bliver man nødt til at skyde nogle af dem.

Men er det ikke voldsomt at sætte i gang, når der ikke har været nogen, der er kommet til skade?

- Nej, for vi skal forebygge det. Vi skal gøre noget ved det nu – før der sker en alvorlig ulykke.

Vejskilt kan være en del af løsning

Kommunen har da også tidligere forsøgt at komme problemet til livs. Flere gange. Den har blandt andet opsat 'fodring forbudt' skilte, opsat et lavt hegn og opsat drager, der skal skræmme fugle væk.

Dog uden det store held. Nu forsøger den sig med et advarselsskilt til de kørende.

- Det er simpelthen for at undgå trafikuheld. Vi vil gøre bilisterne opmærksomme på, at der kan risikere at krydse ænder og gæs på vejen, så det ikke kommer som et chok, fortæller Ole Kruse, leder i driftsafdelingen i Teknik og Miljø i Haderslev Kommune.

- Jeg tror, at det har en god effekt. Der har i hvert fald ikke været nogen uheld siden.

Forvaltningen i Haderslev Kommune har også tidligere undersøgt muligheden for at skyde gæssene, men det kan ikke lade sig gøre inden for lovens rammer.

Benny Bonde håber dog på, at kommunen kan få en dispensation.

Facebook
Twitter