Genbrugsbutikker drukner i varer: 3 gode råd, hvis du vil handle brugt

Butikkerne landet over modtager en del flere donationer under pandemien.

35-årige Rikke Borg Nielsen fra Gram i Sønderjylland er en af dem, der genbrugsshopper i stor stil og deler flere af sine genbrugsfund på instagram. (Privatfoto)

Der er gode chancer for et genbrugsfund i disse dage. For danskerne har gennem det seneste år for alvor tømt ud i skuffer og skabe.

Genbrugsbutikker landet over bugner nemlig af varer, for de får langt flere donationer end tidligere, fortæller Røde Kors, Blå Kors, Frelsens Hær og Kirkens Korshær.

Og flere oplever endda at få varer af bedre kvalitet – ligefrem spritnye ting.

- Det er meget fine donationer, vi får. Det er blandt andet tøj med tags på eller møbler, som folk ikke vil sælge på nettet, siger chef for genbrug i Kirkens Korshær Dorthe Egede Hansen.

Det er også løbende strømmet ind med elektronik og møbler gennem det seneste år. Og dét kom bag på Michael Jensen, der er butiksleder i Røde Kors i Esbjerg.

- Det er en stor overraskelse for mig, at folk kan rydde op i så lang tid. Der bliver ved med at komme store donationer. Vi er meget glade for, at folk tænker på os, for pengene går til sociale aktiviteter i byen. Det går til for eksempel julehjælp og ferielejre, forklarer han.

Butiksleder hos Røde Kors i Esbjerg Michael Jensen siger, at det er strømmet ind med genbrugsvarer gennem det seneste år. (Foto: Røde Kors)

Og én, der fast tjekker sin lokale genbrugsbiks ud, er 35-årige Rikke Borg Nielsen fra Gram i Sønderjylland. For hun kan simpelthen ikke lade være, fortæller hun.

- Det giver mig et rush at gå på genbrugsjagt. Det er ikke varer, som jeg kan bestille hjem over nettet. Jeg ville stadig gå i genbrug, hvis jeg var millionær.

Rikke Borg Nielsen har gennem mange år shoppet i genbrug. Hun har blandt andet fundet et spisebord og to rustikke spejle der. (Privatfoto)

Her får du tre gode råd til jagten fra genbrugsshopperen Rikke Borg Nielsen.

1

'Kig også i undertøjsskuffen'

Det kan være svært at overskue de mange proppede hylder og kasser i butikken.

Derfor skal man virkelig væbne sig med tålmodighed på en god genbrugsjagt, mener hun. For guldet kan gemme sig – selv i små, nussede kasser.

- Man skal virkelig ind og rode og pille. Man skal endda hen og rode i undertøjsskuffen, fordi der ligger alle de gamle, fine silketoppe med blondekant. Dem har jeg virkelig mange af.

Og man kan også sagtens grave gode sager frem til de mindste, mener hun.

- Det bugner af fedt babytøj i gode materialer. Der er tit uldsweatre, dyner, barnevogne og bodystockings.

Rikke Borg Nielsen har hele sit hjem fyldt med genbrugsting. (Foto: Rikke Borg Nielsen)
2

'Tænk ud af boksen'

Det er desuden godt at medbringe sit kreative mindset, når man vil grave fund frem.

Skabe, reoler og borde kan nemlig få nyt liv, hvis man giver dem en klat maling, mener Rikke Borg Nielsen.

- Man skal tænke ud af boksen. Det kan aldrig gå helt galt, når det ”bare” er fra genbrug. Man skal tage nogle chancer og prøve at lave lidt om på tingene. Hvis man godt kan lide formen på et møbel, så overvej, om det vil blive pænere i en anden farve.

Og så er god kvalitet et must. Rikke Borg Nielsen køber kun varer, som kan holde til noget. Hun har fundet alt fra spejle til spisestole i genbrug.

- Jeg føler nogle gange, at jeg får tingene foræret, fordi det er genbrugspriser. Men det er så pænt og lækkert.

Mange af hendes ting har hun shinet op, så de fremstår som nye. (Foto: Rikke Borg Nielsen)
3

'Køb aldrig, hvis du er i tvivl'

Mange kender nok følelsen af at fortryde et køb. Men det kan man prøve at undgå ved at ”tage en snak med sig selv”, som Rikke Borg Nielsen kalder det.

- Hvis man for eksempel kigger på et billede og tænker: Er det en fed plakat? Eller er den kikset? Så er det nok fordi, at den er kikset. Så er man ikke er vild med det. Hvis jeg ikke bliver fanget med det samme, er det fordi, at jeg ikke kan lide det, fortæller hun og fortsætter:

- Man skal lige overveje: Er det her rigtig godt? Eller er det bare fordi, at jeg gerne vil købe noget? Fordi så skal man lade det være.

Rikke Borg Nielsen føler, at hun nærmest har fået nogle af tingene foræret, fordi de har været så billige. Foto: Rikke Borg Nielsen)

Hvis man alligevel ender med at ærgre sig over købet, kan man dog altid give det videre eller sælge det, afslutter Rikke Borg Nielsen.

FacebookTwitter