Geolog finder guld i sønderjysk grusgrav

I en grusgrav ved Rødekro er der fundet vaskeægte guldstøv, men vent lidt med at starte guldfeberen, siger guldgraveren.

Her ses stykker bitte små korn af guldstøv, som er fundet i en grusgrav i Rødekro. (Foto: Christian Knudsen)

Over 1.000 guldkorn er blevet udvasket fra en grusgrav i Rødekro.

Det var seniorforsker og geolog Christian Knudsen, der udvaskede guldet.

- Det er smaddersjovt. Det rammer i hjertet på en særlig måde, når man finder guld. Man er ikke i tvivl, for det har den særlige dybe gyldne farve, siger Christian Knudsen.

Det var grusgravens ejer Bjarne Overgaard, der påstod, at der var guld i hans grusgrav. I første omgang var Christian Knudsen skeptisk. Han tog dog en prøve med i laboratiet. Med et såkaldt rystebord sigtede han prøven, som viste sig at afsløre en fin lille stribe af guld.

Behersket guldfeber

Men selv om det kunne lyde som noget af et eventyr med et guldfund i Danmark, så er der sandsynligvis ikke nok guld i grusgravne til at tjene penge på det.

Guldkoncentrationen er formentligt ikke så stor i grusgraven, at det er værd at grave efter:

- Vi snakker om miligram per ton, og vi skulle se gram per ton, før det gav mening. Men vi skal da have det undersøgt, siger Christian Knudsen og leger videre med tanken om det helt store fund:

- Grusgraven er stor, så hvis koncentrationen er høj nok, så kunne det da være sjovt, ler Christian Knudsen.

Der kan være flere mineraler

- Når man først har tænkt tanken, er det ikke så overaskende, at der er guld, siger Christian Knudsen.

Helt præcist hvor guldet er kommet fra, ved Christian Knudsen ikke. Han mener, at det er kommet med smeltevandet fra istidens gletchere og har bevæget sig til Danmark fra nord. Smeltevandet kan være kommet fra Finland, hvor det også kan have udvasket diamanter.

- Det kunne tænkes, at der også er diamantstøv i Danmark, men det vil være svært at finde og kræve et mere avanceret rystebord. Det vil jeg ikke påtage mig, siger Christian Knudsen.