Giftig larve på vej mod Danmark: Søg læge hvis du bliver ramt af dyrets 62.000 hår

Larven er i Nordtyskland og krydser snart grænsen til Danmark, vurderer ekspert.

Processionspinderlarvens mange tusinde hår er giftige for dyr og mennesker. Lige nu er en af arterne på vej op igennem Tyskland med kurs mod Danmark. (© (c) Colorbox)

En larve med 62.000 giftige hår, som kan fremkalde allergiske anfald og åndedrætsbesvær, har lige nu kurs mod Danmark.

De giftige larver kaldes egeprocessionsspindere og befinder sig lige nu i Nordtyskland.

Ifølge lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet Hans Peter Ravn er det kun et spørgsmål om tid, før de krydser grænsen til Sønderjylland.

Larvens titusindvis af giftige hår skal man holde sig langt væk fra, fortæller han.

- Man kan få udslæt på huden Og kommer man til at indånde hårene, kan de forårsage overfølsomhedsreaktioner, der i værste fald kan blokere luftvejene.

Larvens hår falder nemlig af, når den skifter hud, og vinden bærer de mange tusinde giftige hår med sig.

Klimaændring trækker larven nordpå

Den giftige larve er meget varmekrævende og er almindelig i Sydeuropa. Men i takt med, at det bliver varmere og varmere rykker den længere nordpå, fortæller Hans Peter Ravn.

- På grund af klimaændringer udvider den sit nuværende udbredelsesområde. Inden for to til fem år er det meget sandsynligt, at de er her. Måske er den allerede dukket op, uden at vi har opdaget det.

I nogle tyske byer er man blevet så træt af egeprocessionsspinderen, at man har valgt at fælde egetræerne i parkerne for at fjerne deres levested.

Og i Belgien måtte arrangørerne af et cykelløb ændre ruten, fordi der var så mange giftige hår i luften, at de var til gene for cykelrytterne.

Processionsspinderlarven lever i træer. Den art, der er på vej mod Danmark lever i kolonier i egetræer. (© (c) Colorbox)

Kommune iværksætter handlingsplan

Ifølge Miljøstyrelsen er det kommunernes eget ansvar at værne sig mod larvens indmarch. Men ingen af de tre sønderjyske grænsekommuner Sønderborg, Aabenraa eller Tønder har spekuleret i, hvad de vil gøre, når larven krydser grænsen.

Sønderborg Kommune gik dog straks i gang med at iværksætte en handlingsplan efter DR's henvendelse, fortæller kommunens parkforvalter Kristian Nordstrøm.

- Hvis der er borgere, der ser det her, skal de komme langt væk derfra og anmelde det. Vi vil så køre ud, så hurtigt vi kan, med insektgift og prøve at bekæmpe dem med det. Det er noget, vi tager alvorligt, siger han.

Bornholm har allerede giftig larve

Larverne forekommer fra maj til september. De laver håndboldstore spind i træer, og de ses især i juli og august, når de kravler ned fra træerne for at forpuppe sig. Og det er især her, man kan genkende dem.

- Når larverne bevæger sig væk fra deres spind, kravler de i procession som én lang orm. Ser man sådan en larvehær, skal man ikke tage fat i dem, advarer Hans Peter Ravn.

Larvens lige så giftige fætter fyrreprocessionsspinderen lever faktisk allerede på Bornholm. Forrige sommer blev flere personer indlagt på sygehuset efter at have været i kontakt med larvens giftige hår.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk