Gnidningsfrit asylsystem syd for grænsen

Hurtig fordeling af asylansøgere i lejligheder er nøglen til succes i Slesvig-Holsten.

300 asylansøgere bor i container-lejligheder på den centrale Exe-plads i Flensborg. Sådan så det ud, da containerne blev opstillet i september 2015. (Foto: Picasa © DR Syd)

På trods af at den tyske delstat syd for grænsen, Slesvig-Holsten, har halvt så mange indbyggere som Danmark, tog delstaten sidste år imod flere end dobbelt så mange asylansøgere som Danmark sidste år.

Godt 50.000 asylansøgere blev i 2015 fordelt i delstaten. Heraf kom de 1.000 af dem til Flensborg, der har en befolkning på omkring 93.000. Og det foregår uden de store problemer, fortæller pressetalsmand i Flensborg By, Clemens Teschendorf.

- Vi har fundet en model, hvor asylansøgerne bor i lejligheder rundt i byen, så de hurtigt bliver en del af byen. Vi har brugt mange kræfter og penge på at bygge lejligheder, folk kan bo i og selv være ansvarlige for. De skal for eksempel lave mad selv. Det gør det meget lettere for dem at flytte ud i byen, når de har fået asyl, siger Clemens Teschendorf.

Og det princip gælder for hele delstaten, fortæller gruppeformanden for det danske og frisiske mindretals parti, SSV i landdagen i Kiel, Lars Harms.

- Når asylansøgere fordeles i kommunerne, samler man dem ikke i store enheder, men fordeler dem, så også små landsbyer får deres andel. Derfor er presset ikke så stort i de enkelte byer, siger Lars Harms.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.