Godt for samfundet med flere mænd i kvindefag

Det er en gevinst for hele vores samfund, når flere mænd vælger at arbejde i traditionelle kvindefag, mener forsker.

Flere mænd søger ind på traditionelle kvindeuddannelser som for eksempel sygeplejerske eller pædagog. (Arkivfoto) (Foto: © Birgitte Melbye, DR)

Det er rigtig godt for vores samfund. at flere mænd vælger at arbejde som sygeplejersker, pædagoger eller i andre traditionelle kvindefag.

Det mener lektor på Roskilde Universitet Steen Baagøe Nielsen.

- Det er positivt, fordi vi får et mere fleksibelt arbejdsmarked. Vi kan bedre bevæge os rundt,  og vi kommer ikke så hurtigt i flaskehalssituationer, siger han.

Godt for børn og patienter

Om det er en mand eller kvinde kan ikke mærkes rent fagligt. Men der kan være andre fordele ved at flere mænd bliver eksempelvis sygeplejersker.

- Det er gavnligt for brugerne, fordi vi får større mangfoldighed i omsorgen, sådan at brugeren lettere kan føle, at de bliver mødt af en, som de kan relatere sig til, mener Steen Baagøe Nielsen og fortsætter:  

- Hvis vi tager pædagoger for eksempel, så det er godt for børn, at de kan møde mænd, der er engagerede i omsorg, så de kan se, at det også er en måde at have et arbejde på, siger han.

Håber på en varig tendens

De nyeste tal fra både UC Syddanmark og Uddannelses og Forskningsministeriet viser, at der de seneste år har været en markant stigning i antallet af mænd på traditionelle kvindeuddannelser.

- Der har altid været udsving, og lige nu har det noget at gøre med arbejdsløshed. Det er fag, hvor der er gode beskæftigelsmuligheder fremover, siger Steen Baagøe Nielsen.

Steen Baagøe Nielsen håber dog på en varig tendens, men hvis udviklingen skal fastholdes, er det vigtigt at sætte tidligt ind.

- Helt fra børnene er små, skal vi fastholde, at de kan møde engagerede mænd i disse job, så det bliver mere legitimt og acceptabelt at gå den vej, mener Steen Baagøe Nielsen.