Grænsehandlen er tilbage på fuld styrke: Salget styrtdykker i danske butikker

Danske købmænd kræver handling, efter grænserne igen er åbnet.

Der bliver igen købt øl og sodavand i stor stil ved grænsebutikkerne. (Foto: Claus Fisker Scanpix)

Grænsehandlen er tilbage på fuld kraft.

Sådan lyder det fra tre af de store grænsebutikskæder, efter grænserne igen blev åbnet i midten af juni.

- Vi kan konstatere, at vi er tilbage på samme niveau som før corona, lyder det fra den administrerende direktør i Fleggaard, Lars Mose Iversen.

Den tendens mærker man også hos grænsebutikkerne Otto Duborg og Poetzsch.

- De første dage viste, at der kom betydeligt flere kunder til os end i juni 2019, siger Bernd Christiansen, der er direktør for begge butikker.

Direktør Bernd Christiansen fortæller, at de danske kunder er vendt tilbage til blandt andre Otto Duborg for at handle vin, sodavand og øl. (Foto: Dr)

Halvering af mersalget

Men i takt med at vi i de seneste uger igen kan handle over grænserne, melder Coop, Salling Group og Rema 1000 alle om, at mersalget af typiske grænsevarer dykker.

Rema 1000 vil ikke oplyse præcise tal, men hos Coop, der står bag blandt andre Kvickly, SuperBrugsen og Fakta, melder man om, at mersalget på grænsevarer er faldet fra 32 til 16 procent i Sønderjylland og på Lolland og Falster.

- Vi kan se, at salget af vin, øl, spiritus, slik og chokolade er faldet, siger analyse- og kommunikationschef i Coop Lars Aarup.

- I grænselandet er salget faldet voldsomt. Vi er tilbage til normalen, lyder det fra kommunikationschefen hos Rema 1000, Jonas Schrøder.

Og hos Kvickly i Ribe kommer samme melding.

- En stor del af det salg, vi fik hjem, er forsvundet ned over grænsen igen. Det er øl, vand, slik og rengøringsartikler, siger varehuschefen for Kvickly i Ribe, Peter Lauritzen.

Pant på tyske dåser

Håbet for de danske butikker er derfor nu, at der kommer pant på de tyske dåser fra grænsebutikkerne.

For det har konsekvenser for både butikkerne i Danmark og for miljøet, når der ikke er pant på dåserne, mener vicedirektør hos de Samvirkende Købmænd Claus Bøgelund Nielsen.

- Det er en stor omsætning, som trækkes ud af de danske butikker hvert år. Det betyder tab af danske arbejdspladser, siger han.

Derudover påpeger Claus Bøgelund Nielsen, at der er mange af dåserne, der ikke bliver genanvendt, fordi de havner i skraldespanden eller i naturen.

Politikere uenige

I alt ti miljøministre har forsøgt at få en aftale om pant på tyske dåser, men indtil videre uden held.

- Der er en god dialog i øjeblikket. Så jeg er helt fortrøstningsfuld. Det nok skal lykkes både af hensyn til miljøet og det hjemlige marked, siger han.

Miljøminister Lea Wermelin (S) arbejder på at få indført pant på de tyske dåser, der sælges i de tyske grænsebutikker. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I partiet Venstre er troen på den tyske pant derimod forsvundet.

Medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Hans Christian Schmidt fra Venstre mener, det er bedre, at afgifterne sættes ned.

- I 25 år har vi forsøgt at får det til at virke. Måske vi bare skal sætte afgiften ned på øl og sodavand. Vi har set det før, at når vi gør det, så virker det, siger han.

I videoen herunder kan du møde et par danskere, der handlede ind i en af grænsebutikkerne, da der blev åbnet op igen:

Facebook
Twitter