Tema Grænsekontrol

Grænsekontrollen indtil nu: - Det er jo egentlig forløbet fint

Politi og pendlerne er enige om, at det er gået godt med grænsekontrollen indtil videre.

Grænsekontrollen har nu varet i 11 dage, og i går blev den så forlænget med yderligere 20 dage. (Foto: Siv Steffensen)

I 11 dage har der nu været stikprøvevis grænsekontrol på grænsen til Tyskland på grund af den ekstraordinære flygtninge- og migrantsituation.

Det var regeringen, der den 4. januar besluttede, at der skulle indføres grænsekontrol midlertidligt i 10 dage.

I går besluttede regeringen så at forlænge kontrollen i yderligere 20 dage, da man mener, at der stadig er risiko for, at et stort antal illegale udlændinge ophober sig i Danmark.

"Det er forløbet fint, og der er ingen ophobning af trafikken. Folk kører smertefrit igennem."

Palle Linné, leder, udlændingekontrolafdelingen

Ifølge leder af Udlændingekontrolafdelingen i Padborg Palle Linné er den første halvanden uge med grænsekontrol gået godt.

- Det er forløbet fint, og der er ingen ophobning af trafikken. Folk kører smertefrit igennem, siger Palle Linné.

30 er sigtet for menneskesmugling

En samlet opgørelse fra Rigspolitiet viser indtil videre, at politiet fra 4. til 12. januar har kontrolleret over 31.000 personer på grænsen, og politiet har afvist over 200. Om disse er flygtninge, migranter eller noget helt tredje vides ikke.

Derudover har man sigtet over 30 personer for menneskesmugling.

Der har været massiv fokus på grænsekontrollen i både Danmark og Tyskland. Indtil nu er det forløbet fredeligt og roligt med kontrollen. (Foto: Siv Steffensen)

Hvert døgn er der omkring 200 betjente, der udfører grænsekontrollen, og Syd- og Sønderjyllands Politikreds får hjælp fra de andre kredse i landet.

"Jeg har endnu ikke skulle vise mit pas, og det har højst taget to minutter mere for mig at komme på arbejde, efter grænsekontrollen blev indført."

Jürgen Handler, Formand for Grænsegængerforeningen

- Vi får hjælp fra hele Jylland, Fyn, og der kommer også betjente fra Sjælland. Nogle steder er det sådan, at de enkelte politikredse må prioritere i opgaverne, når de stiller med så mange folk hernede hos os, forklarer Palle Linné.

Pendleri uden problemer

Politiet er altså godt tilfreds med den måde, som det hele har forløbet på indtil videre. Og heller ikke pendlerne brokker sig.

Formand for Grænsegængerforeningen Jürgen Handler bor lige syd for grænsen og arbejder til daglig i Aabenraa. Han tager altså turen hver dag over grænsen.

- Jeg har endnu ikke skulle vise mit pas, og det har højst taget to minutter mere for mig at komme på arbejde, efter grænsekontrollen blev indført, beretter han.

Fakta om grænsekontrollen
  • Politiet har fra den 4. til 12. januar kontrolleret over 31.000 personer på grænsen
  • Der er blevet afvist over 200.
  • Derudover har man sigtet over 30 personer for menneskesmugling.
  • Personer, som kontrolleres på grænsen, og ikke kan opholde sig lovligt i Danmark, eller som ikke ønsker at søge asyl, vil blive nægtet indrejse.
  • Den midlertidige grænsekontrol er blevet forlænget med 20 dage og forløber til den 3. februar.

Jürgen Handler frygtede ellers det værste, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) annoncerede, at der ville blive indført grænsekontrol fra kl. 12 mandag den 4. januar.

- Jeg frygtede, at der blev forøget rejsetid. Men der har jo stort set ikke været kø. Der har ingen flaskehalse været, siger Jürgen Handler.

Selvom Jürgen Handler er glad for, at trafikken glider så smertefrit, er han ikke særlig begejstret for, at der overhovedet skal være grænsekontrol.

- Jeg synes, man sender et forkert signal, når man indfører grænsekontrol. Man bør ikke løse det på den her måde. Man bør i stedet finde en fælles EU-løsning, siger Jürgen Handler.

Dæmpet tysk reaktion

På tysk side var man nervøs for, hvorvidt regeringen indførte transportøransvar, da de første 10 dage med kontrol var forbi. Det vil sige, at for eksempel togselskabet kan pålægges straf, hvis de lader en person uden rejse-id køre med toget.

Politisk kommentator og tidligere chefredaktør for Der Nordschleswiger i mere end 30 år Siegfried Matlok har fulgt debatten på tysk side om den danske grænsekontrol.

På slaget klokken 12 mandag den 4. januar stod de første betjente klar til at lave grænsekontrol. (Foto: Foto: Louise Lind Jensen- DR Syd)

- Så længe man ikke indfører permanent grænsekontrol med transportøransvar, så lever man med det. Og fra tysk side vil man reagere meget skarpt, hvis der indføres transportøransvar, fortæller Siegfried Matlok.

Tyskerne har altså ikke nogen problemer med, at grænsekontrollen i går blev forlænget i yderligere 20 dage, siger Matlok.

- De stikprøver, man laver, har jo ikke nogen negativ effekt på den grænseoverskridende trafik. Det var jo forventet, at man ville forlænge kontrollen, og man er sådan set bare glad for, at man ikke indførte transportøransvar, fortæller Matlok.

En samlet opgørelse viser, at politiet har kontrolleret over 31.000 personer på grænsen. (Foto: Siv Steffensen)

Chef for Udlændingekontrolafdelingen i Padborg Palle Linné er sikker på, at de danske betjente også klarer 20 ekstra dage med grænsekontrol.

- Vi er helt sikkert klar. Vi har fået den her opgave, og den er vi klar til. Vi gør det her med stor entusiasme, og vores mandskab kører på med krum hals, siger Palle Linné.

Palle Linné, leder af politiets Udlændingekontrolafdeling i Padborg, har været tilfreds med de første 11 dages grænsekontrol. (Foto: Gert Eilrich)

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.