'Graffiti er ikke sjovt, hvis ingen når at se det'

Tags i bybilledet signalerer, at det er okay at male graffiti, derfor skal de væk hurtigt.

Poul Erik Lund holder væggene i Sønderborg rene med en usynlig antigraffitioverflade, der gør graffitien nem at vaske væk. (Foto: Morten Andreas Krogh © DR Syd)

Det handler om at få vasket de ulovlige graffitikruseduller ned i en fart, hvis man vil undgå yderligere hærværk i bybilledet.

Grafitti kan nemlig inspirere andre graffitiudøvere til at gribe spray-can'en og lave en krusedulle, sådan lyder erfaringen fra Esbjerg Kommune og Sønderborg Kommune.

Siden 2009 er antallet af graffitianmeldelser næsten halveret, oplyser politiet. Og det skyldes blandt andet en hurtig indsats med at fjerne den ulovlige grafitti, fortæller chef for Vej og Park i Esbjerg Kommune Mads Astrup:

- Det er ikke så interessant at lave graffiti, hvis der ikke er nogen, der ser det, siger han.

En kort udstilling

Maler man ulovlig graffiti i Esbjerg og Sønderborg kan man forvente en kort udstillingsperiode.

- Når man laver sin ulovlige graffiti, så vil man også gerne have, at der er nogen, der ser det - at vennerne ser det. Og hvis vi har fjernet graffitien hurtigt, så er det spildt arbejde for dem, der laver den ulovlige graffiti, siger Mads Astrup.

Også i Sønderborg Kommune har man erfaret, at en hurtig indsats overfor graffiti er en effektiv indsats. Det fortæller Poul Erik Lund, der er koordinator for håndværkerafdelingen i Vej og Park:

- Hvis det sker om natten, så tager vi det dagen efter. For hvis vi fjerner graffitien med det samme, så giver det ikke inspiration til andre unge om at male der. Hvis der er malet på en væg, så tror de jo, at de godt må male der, siger han.

Nultolerance hos DSB

DSB sørger for at fjerne grafitien hurtigst muligt:

- Vi har faktisk nultolerance overfor graffiti. Fordi, vi ved, hvis det først får lov at blive, så griber det om sig, og så er det ikke til at holde nede. Jo før, vi får det væk, jo bedre. Helst samme morgen, hvis det er lavet om aftenen eller natten, siger regionschef for DSB i Vejle Jørgen Rasmussen.