Grandprix-darlingen Birthe Wilke: Kjolen gav mig succes

Den i dag 80-årige Birthe Wilke var Danmarks første sangerinde ved et internationalt melodi grand prix i 1957. Og da hun stillede op for anden gang i 1959, spærrede folk øjnene op - på grund af en flot kjole.

Sangerinden Birthe Wilke ses her sammen med modekreatøren Holger Blom. (Foto: Vagn Hansen © Scanpix)

Klæder skaber folk, siger man. Og klæder skaber også succes.

Sådan var det i 1959 for den dengang 23-årige Birthe Wilke, som for anden gang skulle repræsentere Danmark ved et internationalt melodi grand prix.

Hun var nemlig iklædt en fransk inspireret kjole, som danskerne endnu ikke havde set magen til.

- Christian Dior var lige kommet frem med en ny slags selskabskjole med lang hale på. Den lod modekreatøren Holger Blom sig inspirere af og lavede en meget sofistikeret kjole til mig, fortæller den nu 80-årige Birthe Wilke.

Banebrydende efter dansk standard

Kjolen passede lige ind i den franske modeverden, og da grand prix’et foregik i Cannes i Sydfrankrig, passede Birthe Wilke perfekt ind i billedet.

Sangerinden Birthe Wilke, som hun så ud i 1959. (Foto: Mydtskov)

- Men det var slet ikke noget, man kendte til i Danmark dengang. Så ja, jeg var faktisk banebrydende herhjemme med sådan en kjole, forklarer hun og tilføjer:

- Selv om den i første omgang slet ikke var efter danskernes ønske, for vi var ikke med på moden dengang. Men sidenhen er der jo sket rigtig meget, og hvem har ikke lange haler på selskabskjolerne i dag, siger Birthe Wilke.

Efter hendes optræden i Cannes i 1959 fik Birthe Wilke for alvor gang i karrieren. Det gav jobs i USA, Polen, Tyskland og Gaza efter ”Uh, Jeg Ville Ønske Jeg Var Dig”.

- Men det var nok mere kjolen, der var årsag til al den succes, griner Birthe Wilke i dag.

Den gode melodi og tekst er afgørende

Hun kigger stadig lidt med på grand prix’et i vore dage, men hun kan ikke finde nogle ligheder med datidens melodi grand prix.

- Nej, det kan jeg ikke. Dengang handlede det om at have en god melodi og tekst og et stort orkester. Nu er det et kæmpe show med en masse playback, og orkestret er for længst blevet fjernet, siger hun og fortsætter:

- Orkestret gjorde, at man blev inspireret på en anderledes måde, end når man bare får lyden i ørerne, siger Birthe Wilke.

Den tidligere Grand Prix-stjerne Birthe Wilke er blevet 80 år. Hun bor i Bevtoft ved Vojens. (Foto: JØRGEN KØLLE)

Og så handler det om at kunne huske en sang.

- Hvis ikke du har en god melodi og tekst, så er det svært få succes bagefter. Derfor blev det svært for Emmelie de Forest. Vi skal tilbage til Brdr. Olsen for at finde en sang, man kan huske. Derfor fik de stor succes, siger Birthe Wilke.