Hackede sig til otte millioner kroner på bibliotekscomputere: Nu skal to brødre i fængsel

To mænd er blevet idømt tre og fem års fængsel for at have installeret Spyware på 15 biblioteker.

De to brødre er tidligere dømt for terror, men der er ingen beviser for, at der er terrorforbindelser i den nye sag om databedrageri. (Foto: © Claus Seidel)

Dommen lød på henholdvis tre og fem år til to brødre, der var for retten i Sønderborg i dag. To brødre, der tidligere er terrordømte for forsøg på at lave terrortræning i Somalia.

Brødrene blev dømt for omfattende databedrageri på 15 af landets biblioteker.

De to mænd på 25 og 30 år havde installeret keyloggere på bibliotekernes computere fra sidst i 2016 indtil den 30. maj 2017, hvor de blev anholdt. Den ældste bror fik fem år, og den yngste fik tre år.

Derudover er der et erstatningskrav på 600.000 kroner, som skal deles mellem de to brødre. Den ældste bror skal dog yderligere betale et erstatninsgbeløb til bankerne i millionklassen.

Begge brødre har modtaget dommen og har endnu ikke valgt at anke. Retten i Sønderborg besluttede, at den yngste bror løslades, indtil fængselsstraffen skal afsones, mens den ældste forbliver varetægtsfænglet. Dén afgørelse har den ældste bror kæret.

Keylogger er et stykke software, der gemmer alle indtastninger på tastaturet. På den måde kunne de aflure personlige oplysninger og blandt andet få adgang til biblioteksbrugernes bankkonti og oprette lån og bestille kreditkort og NemID-nøglekort.

16 danskere er blevet ofre for bedrageriet, og de to mænd har hævet og forsøgt at hæve for i alt otte millioner kroner. Der er flere personer sigtet i sagen, men der ikke rejst tiltale mod andre end de to brødre, der sad varetægtsfængslet i 20 måneder, før sagen kom for retten.

Heidi Colbæk, der er specialanklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi, gik efter en fængselsstraf på mellem fire og fem år.

- Det er en alvorlig sag, at man kan gå ind og hacke vores NemID system. De forurettede i sagen kan gå rundt og vide, at fremmede kender til deres CPR-nummer, siger hun.

Tidligere dømt for terror

De to dømte er danske statsborgere af somalisk afstamning og er tidligere dømt efter straffelovens terrorparagraf. I 2014 blev de dømt for at forsøge at arrangere terrortræning gennem det somaliske terrornetværk al-Shabaab.

Der er dog intet, der tyder på, at der er terrorforbindelser i sagen om databedrageri på bibliotekerne, understreger anklager Heidi Colbæk.

Efterforskningen har ikke kunnet opklare, hvor pengene, som er blevet hevet ud af biblioteksgæsternes konti, er henne, eller hvad de skulle bruges til.

Uvist om den ældste bror vil anke sagen

Den ældste bror er fundet skyldig i nogle forhold, som ikke var erkendt, siger hans forsvarer Søren Vestergaard Hansen.

- Jeg er overrasket over resultatet. Min klient har modtaget en dom nu, men vi har aftalt at kigge tingene efter over en kop kaffe, når vi får en lejlighed til det, siger han.

Han vil hverken be- eller afkræfte, om den ældste bror vil anke sagen.

Den yngste bror havde frygtet en værre straf og er tilfreds med dommen, lyder det fra hans forsvarer, Nicolai Berg.

Opdateret klokken 17.15 med citater fra forsvarerne.