Hanna fra Ukraine vil gerne blive i Danmark, men er nødt til at tage hjem til krigen, hvis hun skal have opholdstilladelse

Flere ukrainere overvejer at tage hjem for at få et stempel i deres pas, så de kan blive i Danmark.

Hanna Batuieva kan ikke få opholdstilladelse i Danmark.

Hanna Batuieva var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

For mens Rusland invaderede hendes hjemby i februar, arbejdede hun i Polen.

Og fordi hun ikke har været i Ukraine siden februar, kan hun ikke få opholdstilladelse via særloven i Danmark. Sådan er loven nemlig indrettet.

- Jeg forstår ikke, hvorfor jeg har fået afslag på min ansøgning. Jeg arbejdede i et andet land, da krigen brød ud, men jeg er stadig ukrainsk statsborger.

Hanna Batuieva ønsker ikke at vende tilbage til Ukraine, fordi russiske soldater stadig har overtaget det område, hun kommer fra.

Men en tur til Ukraine kan ende med at blive sidste udvej, hvis hun vil blive i Danmark og leve et normalt liv som lønmodtager.

Et stempel i passet er adgangsbillet til opholdstilladelse i Danmark

Ukrainere kan kun få opholdstilladelse i Danmark, hvis de har været i deres hjemland i februar eller senere.

Derfor er Hanna Batuieva langt fra den eneste, der overvejer at tage tilbage til krig, for at få det gyldne stempel, der sikrer opholdstilladelse i Danmark.

Det forklarer asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer:

- Nogle overvejer at tage tilbage til Ukraine og så udrejse igen for at opfylde kravet om udrejse efter 1. februar.

Dansk Flygtningehjælp får stadig henvendelser fra ukrainere, der søger råd og vejledning om, hvad de skal gøre, hvis de er udrejst fra Ukraine før februar.

Men i stedet for at ukrainerne potentielt sætter livet på spil for at få et stempel i deres pas, havde Eva Singer gerne set, at lovgivningen bød op til mere fleksibilitet:

- Så Udlændingestyrelsen i enkelte sager kan vurdere, om en konkret person kan få opholdstilladelse efter særloven, hvis han eller hun ikke har været i Ukraine siden februar.

Men det har aldrig været meningen, at ukrainere skal tage til Ukraine for at kunne blive i Danmark, understreger Udlændinge og Integrationsminister, Kaare Dybvad:

- Med særloven ønskede vi at hjælpe fordrevne fra Ukraine – mens eksempelvis den ukrainske familie, der boede og arbejdede i Polen eller Italien, da krigen startede, ikke skulle være omfattet – for de var jo allerede i sikkerhed. Det synes jeg er et fornuftigt princip.

Udlændinge- og Intregrationsminister, Kaare Dybvad Beck (S) vil ikke særloven, selvom flere ukrainere overvejer at tage tilbage til deres hjemland for at få et stempel i deres pas. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Overvejelser om tur-retur billet til Ukraine

Hanna Batuieva er villig til at gøre næsten alt for at kunne blive i Danmark og få opholdstilladelse.

For selvom hun nu har klaget til Udlændingenævnet over afslaget på sin ansøgning, ved hun godt, at hun formentlig ikke får lov til at blive i Danmark. For hun har ikke været i Ukraine i år.

- Hvis jeg er sikker på, at jeg kan komme ind og ud af Ukraine samme dag, tager jeg gerne ned og får et stempel i mit pas.

Hanna Batuieva har fået afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse.

Hanna Batuieva er dog stadig i overvejelserne om, hvorvidt hun tør tage afsted til Ukraine.

Hun er bange for at blive afvist ved grænsen af de polske myndigheder, når hun vil tilbage til Polen.

- Jeg har ventet i mere end tre måneder for at få svar på min ansøgning her i Danmark. Så jeg risikerer at blive nægtet indrejse til Polen fra Ukraine, fordi jeg har opholdt mig for længe i et Schengenland.

Hanna Batuieva har nu både lagt snore ud til jurister og politiet for at finde ud af, hvordan hun er stillet, hvis hun tager til Ukraine.

Is i maven og krydsede fingre for en fremtid i Danmark

Indtil videre holder hun vejret og håber på, at Udlændingenævnet lader hende blive i Danmark.

- Jeg vil gerne blive her og finde et arbejde. Danmark er et smukt land, folk er flinke og jeg tror, jeg kunne blive glad her.

Hanna Batuieva og Søren Pötzsch har i fællesskab skrevet en klage til Udlændingenævnet. De håber, at Hanna kan få lov til at blive i Danmark.

Hanna Batuieva vil ikke søge asyl, for hun drømmer om at forsørge sig selv og finde egen bolig i Danmark.

Det var ellers et tilfælde, at hun lige landede her, for da krigen brød ud, søgte hun til et asylcenter i Polen.

Men det var allerede fyldt, og de polske myndigheder rådede hende til at tage til Danmark, forklarer hun:

- Og så satte jeg mig i bussen med kurs mod Danmark.

Hvis hun beslutter sig for, at hun vil tage til Ukraine for at sikre sig selv en opholdstilladelse, kan hun komme med en bus fra Haderslev til Polen og tilbage igen – nøjagtigt som for tre måneder siden.

For der kører stadig busser i rutefart mellem Haderslev og Polen, hvor ukrainere kan komme med gratis både den ene og den anden vej, forklarer Søren Pötzsch.

Han er en af flere frivillige i Haderslev, der hjælper ukrainere:

- Det skal være helt op til Hanna, om hun vil med bussen frem og tilbage.

Klagen er sendt afsted, og nu er Hanna Batuievas skæbne i Udlændingenævnets hænder.

Men Søren Pötzsch krydser fingre for, at Hanna Batuieva ikke behøver at tage hjem til krig, for at kunne blive i Danmark:

- Jeg håber, at Udlændingenævnet kigger på hendes klage og giver hende opholdstilladelse. Det er absurd, hvis hun skal tage tilbage til Ukraine, nu hvor hendes hjemby, Kherson, er overtaget af russisk offensiv.