Har du skæve arbejdstider? Nu kan du få tilskud til barnepige efter vuggestuens lukketid

Nu kan forældre i alle kommuner søge om tilskud til at få passet børn uden for daginstitutionernes almindelige åbningstider.

Fra 1. juli skal alle kommuner tilbyde en mere fleksibel pasningsordning, hvor forældre får mulighed for at få en deltidsplads i daginstitutionen og et tilskud fra kommunen til at ansætte en barnepige hjemme. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Skæve arbejdstider og børnepasning kan være svært at kombinere. Men nu er der godt nyt til de forældre, der arbejder efter børnehavens lukketid.

En ny lov, som pålægger alle kommuner at tilbyde en såkaldt fleksibel pasningsordning, er netop trådt i kraft.

Det betyder, at børn kan få en deltidsplads i en daginstitution, mens kommunen giver tilskud til en barnepige, så ungerne kan blive passet, når vuggestuen eller børnehaven er lukket.

Mor arbejder aften og far er i udlandet

Det tilbud vil Miriam Holm fra Esbjerg, der er mor til to, bestemt søge. Hun arbejder som socialpædagog med skiftende arbejdstider, mens hendes mand, der er ingeniør, skiftevis arbejder tre uger i udlandet og er tre uger hjemme.

- Det er et puslespil at få det til at gå op. Vores dagplejer åbner først op 7.30, så vi har barnepige på om morgenen, som får vores børn afsted, når min mand er ude.

Familien har flere gange overvejet, om Miriam Holm skulle opsige sit job eller finde et andet arbejde for at gøre det nemmere at få hverdagen til at hænge sammen. Specielt aftenvagterne giver problemer i forhold til børnepasning.

- Vi er ofte ude i kreative løsninger. Farfar kommer fra klokken 13-16, og så tager mormor over fra klokken 16-22, hvor jeg kommer hjem. Vi bruger vores netværk rigtig meget. Vi er heldige, at vi har dem.

Bliver man godkendt til ordningen i Esbjerg Kommune, kan man få 114 kroner i tilskud pr. time for at få 0-2-årige børn passet og 70 kroner pr. time, hvis barnet er 3-5 år. Tilskuddet er et kæmpe plus, mener Miriam Holm.

- Det er et stort indhug i vores økonomi, at vi nogen gange bruger 600 kroner i ugen på barnepiger. Det er jo 1200 kroner før skat, siger hun.

Kommune vil ikke afvise personalefyringer

Hos Esbjerg Kommune peger Anne Merethe Løvmose, der er børne - og dagtilbudschef, også på en skyggeside i ordningen.

- Vi er bekymret for økonomien, fordi vi ikke helt kender omfanget af, hvor mange der vil benytte sig af ordningen. Hvis det er fem forældre i Esbjerg Kommune, så får det ikke særlig store konsekvenser, men er det 500 er det noget andet, siger hun.

For at være i den fleksible pasningsordning skal man have en barnepige til at passe sit barn mindst ti timer om ugen i gennemsnit. De timer bliver trukket fra den tid, barnet må være i en almindelig daginstitution. Det bekymrer Anne Merethe Løvmose, som ikke kan afvise, at alt efter hvor stor efterspørgslen er, kan det gå ud over personalet i de kommunale dagplejer, vuggestuer og børnehaver.

Hun forklarer også, at med ordningen følger der et stort administrativt arbejde både for kommunen og for den enkelte institution.

- Nu skal personalet til at holde styr på, hvor mange timer barnet er i daginstitutionen. Det håber vi, at vi bliver kompenseret for, siger Anne Merethe Løvmose.

Forældrene står selv for at hyre og aflønne en barnepige, som dog først skal godkendes af kommunen. Den fleksible pasningsordning kan samlet set ikke overstige, hvad der tidsmæssigt svarer til en fuldtidsplads i en kommunal børnehave, vuggestue eller dagpleje.