Dagligt tilskud på 200 kroner eller 0 kroner? Giver du husly til flygtninge, er det afgørende, hvor du bor

Kommunerne kan selv vælge, om de vil give penge til familier, der har ukrainske flygtninge boende.

Conny Mortensen og hendes mand har en ukrainsk familie boende i deres hjem i Thyregod. Nu søger hun om kompensation på borgerservice i Vejle, og selvom beløbet ikke er højt, er det en fin anerkendelse at få, mener hun. (© (c) DR)

200 kroner.

Så meget kan du få hvert døgn, hvis du bor i Esbjerg Kommune og har en ukrainsk flygtning boende i kælderen eller på gæsteværelset.

Men bor du i Haderslev Kommune, får du ingenting for at give ukrainere tag over hovedet og mad på bordet.

Alle kommuner har mulighed for at betale private værtsfamilier op til 500 kroner i døgnet per flygtning, de har boende. Pengene bliver taget af statskassen, men det er op til hver enkelt kommune at beslutte, om de vil tilbyde økonomisk støtte, og hvor meget de i så fald vil give.

Derfor er det vidt forskelligt, hvilken hjælp du kan få, alt efter hvilken kommune du bor i.

I Haderslev Kommune frygter man, at ordningen bliver for stor en administrativ opgave. Borgmesteren er blandt andet bekymret for, at opgaven vil føre kontrolopgaver med sig for at sikre, at pengene bliver fordelt korrekt. Så her må værtsfamilier selv stå for alle udgifter, hvis de ønsker at have ukrainere boende.

- Vi kan se fra andre kommuner, at det kan skabe en del misforståelser og være en administrativ tung opgave. Vi skal jo forvalte skatteborgernes penge fuldt forsvarligt, uden at nogen kan stille spørgsmålstegn ved det, siger Mads Skau (V), der er Haderslevs borgmester.

I stedet for at kompensere værtsfamilierne tilbyder Haderslev Kommune at tage over for dem, hvis de ønsker det.

Ifølge organisationen Bevar Ukraine Haderslev bor der mere end 400 ukrainske flygtninge hos private i Haderslev Kommune. Og dem er man altså klar til at give mad og bolig, hvis værtsfamilier ikke længere ønsker at have ukrainske flygtninge boende for egen regning, oplyser Mads Skou.

Værtsfamilier i Esbjerg kan få støtte

I Esbjerg Kommune vil man omvendt gerne tilbyde økonomisk støtte til værtsfamilier.

- Vi vil gerne bidrage til, at man kan få forplejning, tøj eller andre basale nødvendigheder, når man er rejst tværs igennem Europa i det, man står og går i, siger Jesper Frost Rasmussen(V), der er borgmester i Esbjerg.

For at søge om tilskuddet skal værtsfamilier udfylde en tro- og loveerklæring, hvor de oplyser Esbjerg Kommune, hvilke ukrainere man har boende og hvor længe.

Esbjerg Kommune er bevidst om, at ordningen ikke er skudsikker, når det kommer til at forhindre misbrug, og derfor er beløbet ifølge borgmesteren netop sat til 200 kroner per døgn per flygtning, selvom beløbet kunne være helt op til 500 kroner.

- Det handler om at få dækket lidt omkostninger - ikke at skabe en forretning. Derfor er det trods alt små penge, man kan få, forklarer Jesper Frost Rasmussen (V).

Ifølge Esbjerg Kommune bor knap 100 børn og voksne lige nu i private hjem i den sydvestjyske kommune.

Conny huser tre flygtninge i Thyregod og kan søge om penge

Familien Mortensen i Thyregod er for tiden udvidet med tre, idet de har en ukrainsk kvinde og hendes to børn boende.

Hidtil har Conny Mortensen og resten af familien selv betalt for den ekstra mad, strøm og varme vand. Men nu ændrer det sig en smule, idet Vejle Kommune, hvor Thyregod hører under, er en af de kommuner, der vælger at give støtte til værtsfamilier - dog langt fra det fulde beløb.

Vejle Kommune har valgt at støtte med 30 kroner dagligt til voksne, 15 kroner til børn - og desuden 50 kroner til husleje.

- Det er fint, for så kan vi få lidt til gas og el. Vi skal som nok overleve alligevel, men det er jo dejligt at få et lille tilskud, siger hun, der også ser det som en anerkendelse fra kommunens side.

Kunne du ikke bare have gjort det af et godt hjerte?

- Det gør jeg jo også. For jeg vidste ikke, at man kunne få tilskud, dengang de kom.