Lad græsset gro og hækken stå.
Det er en del af opskriften, som 60 haveejere rundt om i landet har fulgt.
De er lige nu deltagere i projektet 'Danmarks vilde haver', der skal give det danske dyreliv et boost. Bag projektet står Haveselskabet, som varetager haveejeres interesser, og Verdensnaturfonden.
Faglig rådgiver i Haveselskabet Rie Birk Lauridsen forklarer, at naturen er presset, da der hele tiden mistes forskellige arter.
Projektet kan derfor være medvirkende til, at folk får øjnene op for naturen, mener hun.
- Folk er nødt til at vide, hvilke dyr de udrydder. Man er nødt til at kende sommerfuglene og have set dem, før man synes, det er ærgerligt, at de bare forsvinder, siger Rie Birk Lauridsen.
Lod græs og planter vokse
I tre måneder har Haveselskabet og Verdensnaturfonden fulgt udviklingen i de 60 haver.
Ejerne har blandt andet ladet græsset gro og overladt en tredjedel af haven til naturen, så haven kan vokse vildt.
Derudover har de eksperimenteret på en række andre områder. Nogle har efterladt et dødt træ i haven, nogle har sat planter, der tiltrækker natinsekter, og andre har lavet installationer med vand.
I perioden har haveejerne ført logbøger over udviklingen i haven. De første resultater viser, at der ikke skal ret meget til, før insekter og smådyr flokkes i højt græs og vildtvoksende hække.
Se her, hvordan Lone og René Holst Hoffbeck har ladet deres egen have vokse vildt:
Fordobling af dyr
På de tre måneder, eksperimentet har varet, har haveejerne oplevet mere end en fordobling af dyrelivet i deres haver.
Biolog og ekspert i vilde haver Katrine Turner, som i øjeblikket også medvirker i DR 1 programmet 'Giv os naturen tilbage' samt programmet 'Vilde haver - gør det selv', har ikke selv noget med projektet at gøre.
Men hun mener, at initiativet kan være med til at gøre en forskel.
- Ens have er et sted, hvor man kan eksperimentere med at få naturen tæt på. Jeg tror, det kan være med til at skubbe til en meget federe natur i Danmark, siger Katrine Turner, der selv har en kolonihave i Aabenraa, hvor hun har ladet haven vokse vildt.
Fra græsplæne til blomstereng
Ægteparret Lone Holst Hoffbeck og Réne Holst Hoffbeck fra Haderslev er nogle af de haveejere, der deltager i projektet.
De har lavet græsplænen om til en blomstereng, plantet nye planter, og ladet andre blomster, planter og hækken vokse. Derudover har de efterladt noget dødt træ i haven.
Resultatet er, at det vrimler frem med dyr, fugle og insekter.
- Vi har set flagermus, alle mulige guldsmede og masser af frøer. Vi har også set masser af sommerfugle, siger Lone Holst Hoffbeck.
- Det er helt fantastisk at se, hvordan der bare har været jord her og så se på kort tid, hvor meget liv, der egentlig er kommet her. Og det er med få midler, siger hun.
Også René Holst Hoffbeck er begejstret.
- Det er rigtig hyggeligt at se på. Hvis man piller i barken på noget af træet der, så er der masser af biller under det, fortæller han.
Simple midler
Også faglig rådgiver i Haveselskabet Rie Birk Lauridsen synes, at de første resultater er meget lovende.
- Det er fantastisk, at vi med helt simple forsøg kan skabe så meget dyreliv og samtidig skabe så meget viden ude hos folk, siger Rie Birk Lauridsen.
Biolog og ekspert i vilde haver Katrine Turner mener, at projektet kan få betydning for, hvordan vi udvikler vores haver på længere sigt.
Der er 1,7 millioner haveejere i Danmark, så hvis alle gør lidt, kan det gøre en forskel.
Og har man som haveejer en drøm om at skabe mere liv i sin have, er det få ting, der skal til for at få insekterne til at trives.
- Lad græsset gro, plant en masse blomster og lad de vilde blomster gro. Lav en brændestak, eller lad noget dødt træ ligge i haven. Og sørg for, at der er noget vand til insekter og dyr, siger Katrine Turner.
En have for os
Selvom der allerede nu er gode resultater i folks haver, så kan det dog ikke stå alene, hvis man for alvor skal gøre den store forskel for dyrelivet, mener Katrine Turner.
- Vi skal også have nogle store naturområder i Danmark. Vi er godt i gang med at diskutere, hvor de skal ligge. Derudover skal vi have noget urørt skov, siger hun.
I Haderslev er ægteparret Holst Hoffbeck ikke i tvivl om, at fremtiden for dem er en vildtvoksende have.
- Det her er en have for os, der er perfekt. Så kan vi leve i harmoni med naturen og se på alle de skønne dyr og insekter, siger Lone Holst Hoffbeck.
Det er nu forventningen, at de 60 haveejere fortsætter med at omdanne deres have til en vild have.
Haveselskabet vil nu undersøge og analysere alle tal fra projektet med de 60 haveejere, og man håber på, at man kan udbrede de gode resultater til så mange haveejere som muligt rundt om i Danmark.