'Hensynsløse' turister tramper på sart natur og skræmmer fugle: Vil have det perfekte foto

Den unikke natur ved Vadehavet presses af turisterne.

Turister, der tramper rundt i de sarte klitter og overtræder kørselsforbud. Løse hunde og folk, der jager store fugleflokke, så de letter.

Det er nogle af de ting, naturvejleder i Varde Kommune Morten Vinding oplever mere og mere af ved Vadehavet og langs den jyske vestkyst.

- Det, vi har herude, er verdensarv. Det er natur i verdensklasse. Det bør man passe ekstra godt på, siger han.

Turisters hensynsløse færden i den vestjyske natur er et problem. Det mener både naturvejledere i Tønder og Varde, Danmarks Naturfredningsforening i Vestjylland, Dansk Ornitogisk Forening samt Vadehavscenteret.

De trækfugle, der lander i Vadehavet for at blive fedet op inden deres lange rejse, generes for eksempel af turister i jagten på et godt billede, fortæller Morten Vinding.

- Når turister kommer i biler, har de en mani med at køre tæt på fuglene, fordi det ser flot ud, når de flyver op. Men de bliver stressede, får mindre tid til at spise og har sværere ved at passe på deres unger, siger han.

Turister respekterer ikke reglerne

Det er sjældne fuglearter som hvidbrystet præstekrave og dværgternen, der mister deres ynglepladser, når gæster ikke viser hensyn til naturen. Men det er ikke kun dyrene, der lider under den hensynsløse opførsel, fortæller Hans Tonnesen, der er naturvejleder i Tønder Kommune.

Morten Vinding, der er naturvejleder i Varde Kommune mener, at turisterne glemmer at tage hensyn til naturen, når de besøger kysten i Sydvestjylland. (Foto: Peter Halkjær © (c) DR)

- Vi oplever, at folk har gravet sjældne planter op til ingen verdens nytte, fordi de ikke trives andre steder.

Turisterne har fået øjnene op for den jyske vestkyst. På ti år er antallet af overnatninger på Vestkysten steget med en million. Men de mange besøgende slider på naturen – for eksempel, når de ikke holder sig til de offentligt anlagte stier.

- Jeg bliver gal indeni. Jeg tror, de fleste mennesker gør det i uvidenhed. Men nogle ved udmærket, hvad det er, de laver, siger Hans Tonnesen.

Dansk Ornitologisk Forening slår også alarm overfor de mange turister langs kysten.

- Der kommer flere og flere turister. Dermed bliver der også mere anarki på vores strande. Flere vil ud og have det sjovt med måger og andre dyr, og det så man ikke for 15- 20 år siden, siger Bent Jakobsen, der er leder af Dansk Ornitologisk Forening i Blåvand.

På den sydvestjyske kyst vader turister gennem klitterne, selvom der er etableret særlige stier for at beskytte naturen i området. (Foto: Peter Halkjær © (c) DR)

'Der er stadig plads til flere turister'

Men turister betyder indtægter til området. Derfor arbejder kommuner og regioner i foreningen Partnerskab for Vestkyst-turisme på at få endnu flere turister til de næste fem år. Foreningens formand Erik Buhl (V) – borgmester i Varde – mener, at der er plads til både natur og flere turister.

- Vi skal guide vores turister og give dem mere viden og indsigt i naturens vilkår, så vi både kan opleve naturen, men også lade den være når det for eksempel er ynglesæson. Det, tror jeg, er vejen frem, siger han.

Naturvejleder Morten Vinding er enig i, at udfordringen skal løses ved at informere turisterne bedre om, hvordan deres opførsel påvirker naturen. Men det skal gøres hurtigt, hvis man vil bevare den unikke natur på vestkysten, siger han.

- Det er rigtig dejligt, at der er mange, der kommer herud. Det er sådan set en del af det, jeg er her for. Men når man er flere mennesker i naturen, er man også nødt til at vise mere hensyn, for at alle får en god oplevelse.

Partnerskab for Vestkyst-turisme er i dialog med Naturstyrelsen om udfordringen. De kommende måneder vil foreningen drøfte hvilke løsninger, de kan bidrage med for at løse problemet.

Facebook
Twitter