Her er danskerne, der vil bestemme i Tyskland: Vil have offentligt sundhedsvæsen og SU som i Danmark

For første gang i 60 år har det danske mindretal mulighed for at få en plads i den tyske forbundsdag.

(Foto: Per Dittrich)

- Vi hænger to op her. Giv mig lige den 'strip-mikkel' der.

Stefan Seidler er opvokset og bor stadig i Flensborg med sin kone og to døtre. Han er uddannet på Aarhus Universitet og arbejder for den nordtyske delstat Slesvig-Holsten som koordinator af det dansk-tyske samarbejde. (Foto: Per Dittrich © SSV)

Stefan Seidler strammer stripsene, så den blå plakat med hans ansigt og det gule partilogo sidder godt fast på lygtepælen i den nordtyske by Slesvig.

- Det er jo lige udenfor vores bibliotek, vores kirke og vores ungdomsklub – så selvfølgelig skal den hænge her, siger han og henviser til de tre danske institutioner, der ligger bag ham.

Han er nemlig dansker. 41-årige Stefan Seidler. Og han stiller op til det tyske forbundsvalg, der svarer til vores folketingsvalg, som spidskandidat for det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV). Et parti som repræsenterer de 50.000 dansksindede, som bor i Tysklands nordligste delstat, Slesvig-Holsten. Et mindretal, han selv er vokset op i.

- Jeg har gået på dansk skole og i dansk børnehave. Min far er fra mindretallet, min mor kommer fra Danmark, så for mig er mindretallet helt naturligt og det, jeg skal kæmpe for i Berlin.

Højrefløjens fremmarch skubber til SSV

Det er første gang i 60 år, at de dansksindede har deres parti på stemmesedlen til det tyske forbundsvalg.

Sidste - og indtil videre eneste gang - partiet blev valgt ind i Forbundsdagen var i 1949. Da partiet ikke fik mandat de følgende tre valg, besluttede de sig for ikke længere at stille op.

Dengang var det partiets nuværende landsformand Flemming Meyers far, der stod i spidsen for partiet. Han forklarede beslutningen om ikke at genopstille sådan her:

Siden har Sydslesvigsk Vælgerforening været repræsenteret i delstatsparlamentet i Kiel og i en række nordtyske kommuner, men de har holdt sig langt fra valget til det landsdækkende parlament.

Indtil nu.

- I de senere år er vi gået frem i stemmetallene, når vi kigger på landdagsvalg og kommunalvalg, og det har styrket os. Så vi stiller op til det her valg, fordi vi simpelthen har en reel chance for at få et mandat, siger Seidler.

Men også en stigende bekymring for ikke at blive hørt, har sat skub i SSV, fortæller Flemming Meyer.

- Vi kan mærke, at højrefløjen i Tyskland bliver stærkere og stærkere. Vi kan mærke, at partilandskabet forandrer sig. Derfor vil det være endnu sværere for os at blive hørt i Berlin, hvis vi ikke har en stemme i Berlin.

Har kæmpet for mindretallet i årtier

Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV) blev grundlagt efter Anden Verdenskrig for blandt andet at repræsentere det danske mindretal. Partiets oprindelige mål var at blive genforenet med Danmark. Den vision blev dog efter få år ændret, og i stedet fokuserede partiet på at skabe gode betingelser for det danske mindretal i Tyskland. Og det er stadig dét, partiet kæmper for i dag.

En af mindretalspartiets mærkesager i valgkampen til Forbundsdagen er implementeringen af nordiske løsninger.

Rigsdagen, der er det tyske svar på Christiansborg, har tradition for at have en gruppe af politikere, der samarbejder med de nordiske lande, men ifølge Stefan Seidler eksisterer der ikke sådan en gruppe lige nu, men det vil han sætte gang i som noget af det første, hvis han bliver valgt ind, siger han.

- I det hele taget, at man kigger lidt mere nord på, når der skal skabes løsninger i Tyskland. Man behøver ikke altid at opfinde den dybe tallerken hernede på ny.

For tyskerne kan lære meget af Danmark, mener Seidler. F.eks. når det kommer til digitalisering.

- Tyskland halter utroligt meget bagud. Det er lidt som om, at de mangler en, der kan åbne dørene ind til Skandinavien. Jeg vil jo gerne hjælpe i forhold til Danmark, så vi kan bruge nogle danske løsninger i det tyske samfund.

Tror på en plads i Rigsdagen

Mindretalspartiets rejse fra Slesvig mod Forbundsdagen tog for alvor fart i den tyske hovedstad for tre måneder siden, hvor et udvalg i Forbundsdagen gav partiet endelig godkendelse til at stille op. Siden har Stefan Seidler og resten af hans bagland turneret i Slesvig-Holsten for at udbrede mindretalspartiets politiske budskaber.

- Vi har brug for alle stemmer. Som regionalt parti vil vi selvfølgelig også have stemmerne fra flertalsbefokningen, og dem får vi – og vi får også dem fra mindretallet. Vi har kæmpestor opbakning hos mindretalsorganisationerne hernede, og det er vi rigtig glade for, siger Stefan Seidler.

Sydslesvigsk Vælgerforening har i alt 14 kandidater på stemmesedlen. Øverst på parties kandidatliste står Stefan Seidler sammen med 40-årige Sybilla Nitsch og 20-årige Maylis Roßberg.

Og der er gode chancer for, at 'Mission Bundestag' lykkes. Men Seidler kommer formentlig ikke til at få følgeskab af de to kvinder, hvis SSV får plads i Rigsdagen. Han vil få stemme- og taleret. Men han kan ikke stille lovforslag. Alligevel tror han, at partiet kan få indflydelse.

- Jeg tager ikke til Berlin for at forandre Tyskland fuldstændig. Vi skal ikke beskæftige os med skattepolitik og de store emner, som også bevæger tyskerne i øjeblikket. Vi skal fokusere på mindretalspolitik. Det vigtigste er, at vi koncentrerer os om at skabe udvikling i vores nordlige del af Tyskland, siger han.

Drømmen om et jordskredsvalg lever hos det lille, danske mindretal med de store ambitioner.

- Mit drømmescenarie er et godt stemmetal, men det vil være helt fantastisk, hvis vi får mere end én ind, lyder det fra Stefan Seidler.

Facebook
Twitter