Her står over 100 ældreboliger tomme: Alligevel bliver ældre og handicappede afvist

Det er billigere for Haderslev Kommune at betale husleje for tomme ældreboliger end at lade borgere flytte ind i dem, lyder det fra udvalgsformand.

Pensionist Søren Jensen har to gange ansøgt Haderslev Kommune om at flytte i en ældrebolig. Begge gange er hans ønske blevet afvist. Og det er selvom, at han mangler et ben, sidder i kørestol og ikke kan forlade sin lejlighed uden hjælp på grund af trapper. (Foto: © Hanne Høier, DR)

En bolig i stueplan, uden dørtrin og med en bred indgang til badeværelset.

Det kan have stor betydning for, hvor godt man kan klare sig selv, hvis man for eksempel sidder i kørestol.

Alligevel er det i Haderslev Kommune svært at få tildelt en ældrebolig. Sidste år søgte 88 borgere om en ældrebolig. 14 fik det ønske opfyldt.

Og det er selvom, at kommunen har mere end 100 tomme ældreboliger, som de betaler husleje til. Det viser den seneste opgørelse fra marts i år.

Haderslev Kommune har over 100 ledige ældre- og handicapvenlige boliger. (Foto: © Peter Halkær, DR)

Og det er ikke godt nok, lyder kritikken fra landsforeningen Ældresagen.

- Det giver ingen mening, at man hellere vil betale for at have tomme boliger stående, frem for at sikre, at de mennesker, der har et behov for en ældrebolig, får mulighed for at flytte et sted hen, hvor de bedre kan klare sig selv, siger Dorthe Bjerremand Erichsen, jurist og seniorkonsulent i Ældresagen.

Billigere at have tomme boliger

I 2022 brugte Haderslev Kommune 5,8 millioner kroner på at betale husleje til tomme ældreboliger. En husleje, som de ældre og handicappede ville betale, hvis de boede i boligen.

Men selvom det er mange penge, er det billigere for kommunen at betale for de tomme boligers husleje end at lade flere ældre og handicappede flytte ind i dem.

Sådan lyder forklaringen fra formanden for Senior – og Sundhedsudvalget i Haderslev Kommune, Allan Emiliussen (V).

- Hvis man bliver visiteret til en ældrebolig, følger der nogle rettigheder med i form af personlig pleje og praktisk hjælp. Hvis vi lemper på visitationen, er der også flere, der får adgang, og det koster penge – og dem har vi ikke.

Ældreforsker ved Aarhus Universitet Tine Fristrup, pointerer, at der ikke ifølge loven følger rettigheder til pleje med, når man flytter i en ældrebolig, men de to ting følges oftest ad.

- Selvom vi i serviceloven har adskilt hvilken service, man får og hvor man bor, så følger der i praksis som oftest en serviceydelse med, når man flytter i en ældrebolig, siger hun.

Allan Emiliussen (V), der er formand for Senior – og Sundhedsudvalget i Haderslev Kommune, fortæller, at kommunalbestyrelsen vil se på, hvordan flere ældre og handicappede får adgang til en ældrevenlig lejlighed til efterårets budgetforhandlinger. (Foto: © Peter Halkær, DR)

For svært, erkender udvalgsformand

Spørger man Ældresagen, bør penge ikke stå i vejen for, at ældre og handicappede kan få en bolig, hvis de har brug for det.

- Det skal ikke være økonomi, der er afgørende for, om man kan blive visiteret til en ældrebolig. Kommunen skal lægge vægt på borgerens behov for den her særlige type bolig. Det er ikke kommunekassen, man skal prioritere, men borgeren, siger Dorthe Bjerremand Erichsen.

Allan Emiliussen erkender, at kriterierne for at få en ældrebolig er blevet for hårde i Haderslev Kommune.

- Der er ingen tvivl om, at der er borgere, der oplever, at det er for svært at få en ældrebolig. Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan lempe kravene.

I hele landet havde kommunerne i 2021 en udgift på 260 millioner til husleje i tomme ældreboliger, viser en rapport fra Ældreministeriet.