Historie om sønderjysk kolonihandel og slesvigsk rom laves til tekstsamling

I anledning af 100 året for salget af de Vestindiske Øer skal historien om den sønderjyske kolonihistorie og Flensborg som romby fortælles i en ny tekstsamling.

Kompagnietor blev bygget 1602-1604. Bygningen fungerede oprindelig som havneport og mødested for byens skipperlaug.

Da romproduktionen var på sit højeste i Flensborg efter 1854, havde byen ikke færre end 29 romdestillerier.

Dermed hænger byen uløseligt sammen med Danmarks historie som kolonimagt.

Det er en af pointerne i en ny tekstsamling, som Søfartsmuseet Flensborg, Museum Sønderjylland og Den Slesvigske Samling på Dansk Centralbibliotek Flensborg udgiver til efteråret for at markere 100-året for salget af de Vestindiske Øer til USA.

Det gør man for at sætte fokus på Sønderjyllands og landsdelen Slesvigs fælles kolonihistorie, fortæller en af forfatterne, historiker og leder af Den Slesvigske Samling, Klaus Tolstrup Petersen.

- Vi synes, der mangler at blive skrevet om forbindelsen mellem kolonierne og Sønderjylland. Det kan både være Vestindien, men også de tyske kolonier i Afrika eller danske kolonier i Indien, fortæller han.

Størstedelen af skibene fra Flensborg sejlede dog ikke til Vestindien men til andre europæiske byer.

- Man skal ikke overvurdere den kolonihandel, der var fra Flensborg rent økonomisk. Det er mere byens identitet som koloniby og kendt "romby", der har hængt ved lige siden, som har betydning i dag, siger Klaus Tolstrup Petersen.

Ét af de steder, man kan se sporene efter handlen med Vestindien i dag er hos Johanssen Rum i Flensborg.

I 1755, da den danske krone blev frigav handlen, var Flensborg hurtig til at komme med. Man udstedte hurtigt det første skib, Neptunus, og så begyndte man at importere sukker, som blev en vigtig handelsvare.

Et restprodukt af sukker - melasse - blev brugt i romproduktionen, og dermed var vejen banet for romproduktionen i Flensborg.

I dag er der to af de oprindelige romdestillerier tilbage i Flensborg, men titlen som "romby" hænger ved den dag i dag.