Historiker: Nedskæringer vil sprede sig i oliebranchen

De lave oliepriser har fået konsekvenser for medarbejderne i olie-sektoren.

Mærsk Oil har tidligere meldt ud, at de vil fyre 10 procent af deres ansatte i olie-sektoren. (Foto: claus fisker © Scanpix)

De lave oliepriser har fået Mærsk Oil til at iværksætte en spareøvelse.

Virksomheden har meddelt sine underleverandører, der sørger for arbejdskraft til platformene på Nordsøen, at der fremover skal spares på overtimer.

3F og Dansk Metal oplyser, at besparelsen vil komme til at koste hver enkelt medarbejder mellem 40.000 og 50.000 kroner om året.

Og ifølge oliehistoriker, Morten Hahn-Pedersen, vil Mærsks initiativ kun være begyndelsen.

- Når en operatør gennemfører nogle besparelser, som ikke er lige populære alle steder, så sætter det som regel gang i en kædereaktion. Og med de oliepriser, vi har nu, går alle og undersøger, hvor man kan finde sig nogle besparelser.

Morten Hahn-Pedersen vurderer også, at den tabte indtjening for offshore-medarbejderne vil opleves som en markant forringelse.

- Incitamentet for at arbejde på den her måde bliver reduceret, og man kan godt forestille sig, at nogen vil søge over i andre sektorer. Det kan komme til at betyde, man mister dygtige og rutinerede medarbejdere, siger han.

Det er ikke første gang, de lave oliepriser får konsekvenser i branchen. I forgårs meldte det norske olieselskab Statoil, at de vil afskedige 1500 medarbejdere, og Mærsk Oil har tidligere meldt ud, at de vil fyre 10 procent af deres ansatte i olie-sektoren.

Mere om de nye regler

  • Det var på et møde for nylig, at Mærsk Oil meddelte underleverandørerne, at der fremover skal spares på de dyre overtimer.
  • Det vil sige, at de indlejede offshore-medarbejdere kun vil kunne få én overtime per dag - mod en mangeårig kutyme på to til tre ekstra timer oveni de normale 12 timer.
  • På årsplan svarer det til, at hver enkelt offshore-arbejder mister 160 overarbejdstimer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.