Historisk: 7.000 kilometer 'Havfrue' forbinder Danmark med New Jersey

Esbjerg bliver knudepunkt for amerikansk og nordeuropæisk data fra 2019.

Det 7.000 kilometer lange søkabel forbinder Esbjerg med USA. (Foto: Aqua Comms)

Jublen vil ingen ende tage i Esbjerg.

Det er den by i Danmark, der er blevet udpeget til at være første stop på den digitale motorvej mellem USA og Nordeuropa.

Og det er meget stort for Esbjerg, lyder det fra Tom Nielsen, der er direktør for Esbjerg Erhvervsudvikling.

- Esbjerg bliver nu Europas centrum for, det vi kan kalde fremtidens infrastruktur. Vi bliver simpelthen stedet, hvor al datamæssig kommunikation vil være centreret, siger han.

Kablet hedder 'Havfruen'

Det irske firma Aqua Comms og et konsortie, der blandt andet inkluderer it-sværvægterne Google og Facebook, har valgt at lade deres 7000 kilometer lange, undersøiske fiberkabel med navnet ’Havfruen’ gå i land i Esbjerg.

Det er ikke hver dag, sådan en forbindelse bliver etableret, forklarer Steen Hommel, direktør for Invest in Denmark, som er en del af Udenrigsministeriet.

- Det er mange, mange år siden, der er etableret sådan en atlantisk forbindelse. Vi har nogle i forvejen, men det her er en markant styrkelse. Så det er rigtig interessant for Danmark, hvad det her kan medføre sig, siger han.

Gevinst for hele Danmark

Sådan et datakabel er ikke kun godt for Esbjerg - men for hele Danmark, der fra 2019 vil være et stort skridt foran resten af Nordeuropa, når store spillere som Apple, Google, Facebook og Microsoft skal placere deres store datacentre.

Det vurderer Henrik Hansen, der er direktør for Datacenter Industrien.

- Den her forbindelse til USA vil mere end fordoble den forbindelse, der allerede er mellem de to lande. Og det er ret vigtigt, siger han.

Vores forbrug af data er nemlig eksploderet, og det kræver mere plads på den digitale motorvej, hvis vi skal blive ved med at kunne sende billeder og videoer til hinanden digitalt.

- Vi har brug for en høj grad af driftsikkerhed og fart til at kunne flytte data. Så på den måde, er det en rigtig god nyhed, mener Henrik Hansen.

Også hvis danske virksomheder fortsat skal vækste digitalt.

Det er to områder, som Havfrue-kablet mellem New Jersey og Esbjerg skal sikre i fremtiden. For det er ikke muligt at sende de data trådløst over Atlanten, forklarer Henrik Hansen:

- Når vi siger, at ting ’ligger oppe i skyen’, så lyder det meget fint. Men i realiteten ligger de data ikke i skyen men på nogle servere i nogle datacentre, som er fysisk placeret i for eksempel Viborg, Odense, Aabenraa og måske også Esbjerg fremover.

Tiltrækkke arbejdspladser

Derfor bliver der nu også arbejdet for at tiltrække de nye datacentre og arbejdspladser til Esbjerg, forklarer Tom Nielsen, direktør i Esbjerg Erhvervsudvikling.

- Det har vi arbejdet på igennem længere tid, fordi vi vidste, det var undervejs. Så vi er godt forberedte og går nu i gang med at få det bedste ud af den her position, siger han.

Sideløbende med Havfrue-projektet, der forventes klar i 2019, arbejder et norsk firma på at etablere en lignende forbindelse mellem Esbjerg og Virginia Beach i USA under navnet Midgårdsormen.