Hjemløse bliver nu sendt gratis i biffen: André så Anders Matthesen-film i bare tæer

To gratis biografture skal fremover forsøde livet for udsatte borgere i Esbjerg.

André (tv.) og Sune fra Esbjerg har glædet sig til en gratis tur i biografen, hvor de skal se filmen 'De frivillige'. (Foto: © Lars Düwel, DR Syd)

På bagsædet af en rød Transporter sidder en gruppe socialt udsatte og hjemløse fra Esbjerg. To af dem er 25-årige Sune og 31-årige André. Den ene med langt hår stukket op under en grøn hue, den anden i bare fødder.

De er gode venner, og i aften er de sammen med byens øvrige socialt udsatte inviteret i biografen, hvor de skal se den danske film 'De Frivillige'.

- Det betyder rigtig meget for mig, at man laver en aften som den her. Så kommer man nær sine venner og møder nogle nye mennesker, siger Sune uden for biografen.

Han endte i en tidlig alder i et omfattende misbrug.

- Jeg startede meget ung med at sniffe benzin og gas og sådan noget. Og så har jeg været på alle mulige opholdssteder gennem tiden, fortæller han.

Ved siden af ham står André, der på det seneste har boet i en lejlighed, men nu flytter tilbage på gaden.

- Jeg kan ikke bo i en lejlighed, hvor man ikke kan få noget ordentlig søvn. Og det kan jeg ikke i den lejlighed. Det er hyggeligt nok at bo på gaden, folk passer på hinanden, når man bor på gaden, siger han og er rigtig glad for, at de er blevet inviteret ind at se en film.

Med bare tæer ankommer André i en rød transporter til biografen i Esbjerg. (Foto: © Lars Düwel, DR Syd)

Måtte afvise folk ved første arrangement

Det er De Hjemløses Venner, der sammen med Forsorgshjemmet i Esbjerg, Nordisk Film og fællesskabet Recovery Bulls med stifteren Evan Ramsland i spidsen, der har taget initiativ til aftenen, hvor alle byens socialt udsatte er inviteret i biografen.

Et initiativ, der blev løftet af De Hjemløses Venner tidligere i år.

- Vi blev kontaktet af Forsorgshjemmet, der spurgte, om vi ikke skulle lave sådan et arrangement her. Og det var vi da helt med på, siger Ingelise Wenzel, der er formand for De Hjemløses Venner og til daglig gadepræst.

Den første biograftur foregik i maj, hvor der kom så mange, at de måtte afvise nogle af de fremmødte, siger Dan Jul Mortensen, der er afdelingsleder på Forsorgshjemmet

- Derfor har vi i aften taget den største sal, vi kunne få. Vi vil hellere have et par tomme rækker end risikere, at vi skal afvise nogen igen, siger han.

’Det er ikke noget, vi oplever så tit’

Tilbage i biografen har Sune og André fået udleveret popcorn og cola. De har fundet sig en god plads sammen med nogle af deres øvrige venner, og nu er de ellers klar til en god film.

- Det er jo ikke noget, vi oplever så tit, så det er bare en helt kanon aften, siger Sune, inden Dan Jul Mortensen fra Forsorgshjemmet byder velkommen.

- Det er godt at se så mange. Vi er 94, talte jeg det lige til, så der er plads nok denne gang. Det er jeg rigtig glad for, siger han, inden filmen går i gang.

Evan Ramsland fra fællesskabet Recovery Bulls, Dan Jul Mortensen fra Forsorgshjemmet i Esbjerg og Ingelise Wenzel fra De Hjemløses Venner glæder sig over, at 94 socialt udsatte har taget imod en gratis tur i biografen. (Foto: © Lars Düwel, DR Syd)

Der bliver hujet og grinet, når Anders Matthesens frivillige mandekor i fængslet synger og danser. Og der bliver stille i de perioder, hvor den mere mørke side af filmen toner frem.

Efter filmen er det to tilfredse gæster, der står udenfor og venter på den røde Transporter.

- Jeg synes, den var god. Der skete både nogle sjove ting og nogle lidt mere alvorlige, så jeg synes bare, den var god, siger Sune.

Bliver en fast tradition

Også formanden for De Hjemløses Venner, Ingelise Wenzel, er meget tilfreds med aftenen.

- Der kom mange, og der var meget stille derinde. Så jeg tror, at budskabet gik rent ind, siger hun.

Og de socialt udsatte kan roligt begynde at glæde sig til den næste biograftur. Det er nemlig meningen at gøre de to biografture til en årlig tradition.

- Det er vigtigt at have nogle ting, der kommer år efter år, som man kan se frem til. Det er vigtigt for alle mennesker og da ikke mindst, når man har en tung tilværelse, siger Ingelise Wenzel.