Hobbyavlereoverarbejde: Høns lukkes inde i campingvogn

Konstateringen af fugleinfluenza i Danmark har tvunget hobbyavlere til at tænke kreativt.

  • Udover campingvognen har Batyah Berncherer også fået lavet en indhegning til hønsene. (Foto: © Batyah Erzsebet Bernscherer, Batyah Erzsebet Bernscherer)
  • Indmaden er taget ud af campingvognen på Nordals, så hønsene har bedre plads indenfor. (Foto: © Batyah Erzsebet Bernscherer, Batyah Erzsebet Bernscherer)
1 / 2

Fugle-influenzaens pludselige indtog i Danmark har sendt almindelige hobbyavlere på overarbejde.

De skulle tænke hurtigt og kreativt for at leve op til Fødevarestyrelsens indskærpede krav om, at høns og andet fjerkræ skal være hegnet ind og under tag.

Batyah Berncherer fra Nordals er en af dem, der måtte tænke ud af boksen for at leve op til Fødevarestyrelsens krav.

Hun har lavet en campingvogn, der i forvejen stod i haven, om, så den er klar til at være heldøgnsbolig for hendes tre høns, fem kyllinger og ene hane, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi har fjernet køkken og skabe fra vognen, så nu har de en otte til 10 kvadratmeter at gå rundt på derinde, fortæller Batyah Berncherer.

I forlængelse af campingvognen har hun også lavet en overdækket og lukket hønsegård, som det også har taget tid at bygge.

Lignende historier har man blandt andet hørt i Danmarks Fjerkræavlerforening for raceavl.

Tidligere gik Batyah Berncherers høns frit rundt i haven, og selvom hun gør alt for at leve op til kravene fra Fødevarestyrelsen, så er hun ikke i tvivl om, at hønsene foretrækker at løbe frit rundt.

- De løber hen til døren, når man nærmer sig og skælder ud, fordi de gerne vil helt ud af indhegningen, siger hun.

Fugleinfluenza i Danmark

  • Der er blevet konstateret fugleinfluenza hos flere vilde fugle i Danmark, og mandag 21. november fandt man det første tilfælde af fugleinfluenzaen H5N8 i en dansk fjerkræbesætning ved Ålsgårde i Nordsjælland.

  • På grund af risikoen for at fugleinfluenzaen spreder sig, skal høns og andre fugle i fangenskab bag hegn og under tag for at forhindre fugleinfluenzaen i at rykke fra naturen og ind i de danske besætninger.

  • De skærpede regler blev indført med mindre end 24 timers varsel.