Højskole laver kursus for amatørarkæologer: De skal lære ikke at skade vigtige fund

Det er nødvendigt med et kursus, der lærer det stigende antal amatørarkæologer, hvordan de skal opføre sig, lyder det fra museumsleder.

Interessen for at gå på jagt efter levn fra fortiden er stigende. Arkivfoto. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Vi er vilde med at grave i jorden og lede efter levn fra fortiden, og antallet af amatørarkæologer stiger.

Men det er et problem, at det ikke er alle amatørerne, der ved, hvordan de skal opføre sig, når de roder rundt i jorden.

Derfor har Askov Højskole valgt at lave et kursus for amatørarkæologer i et samarbejde med Museet på Sønderskov.

Formålet er at sikre et godt samarbejde med amatørerne med metaldetektorer, så man ikke risikerer, at de skader vigtige fund. Det fortæller Bo Ejstrud, der er museumsleder på Museet Sønderskov.

- Vi har nogle erfarne amatørarkæologer, der ved, hvordan de skal gribe tingene an, men der kommer mange nye til. Derfor skal vi sikre, at de får den viden, der skal til for, at oplevelsen bliver god for alle parter, siger han.

Bo Ejstrud slår dog samtidig fast, at samarbejdet med amatørarkæologerne i langt de fleste tilfælde er rigtig god.

- Amatørerne gør et stort stykke arbejde og finder vigtige fund, men vi ser indimellem, at fundene bliver håndteret lidt hårdt. Det kan for eksempel være, de pudser på tingene. Det anbefaler vi absolut ikke, siger han.

Amy Lewring, der er formand for Sønderjyllands Amatørarkæologer, synes også, at kurset på Askov Højskole er en god idé.

- Ude i foreningerne prøver vi allerede at gøre folk klogere, for det er vigtigt, at folk har viden. Man kunne forestille sig, at der er uvurderlig ting, der går tabt, fordi folk ikke ved, hvad de har med at gøre, siger hun.

På kurset skal amatørarkæologerne blandt andet lære at læse et historisk landskab, prøve forskellige teknikker og lære om kildesøgning.