Højspændt ventetid er ovre: Her skal 500 elmaster stå i Vestjylland

700 vestjyder bliver berørt af de mange højspændingsmaster, som skal trække strøm fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Ifølge Energinet kommer de nye højspændingsledninger til at se sådan ud. (© Energinet)

Borgere fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse i Sønderjylland har ventet i spænding på, hvor 170 kilometer højspændingsledninger skal stå.

I realiteten har bekymringen drejet sig om, hvor ledningerne skal graves ned i jorden, og hvor de 500 højspændingsmaster, som skal føre 145 kilometer af elnettet i Vestjylland, skal stå.

15 procent af ruten - 26 kilometer - skal graves ned i jorden, mens resten af ledningerne skal placeres på 35 meter høje master.

Klokken 9 offentliggjorde Energinet, som står bag elnettet, et kort over sit forslag til, hvor den kommende 400 kilovolt-højspændingsforbindelse skal gå - det kan du se nedenfor.

Her kan du se et kort over, hvor 400-kV-nettet skal være på master over jorden, og hvor det skal graves ned i jorden.
Her kan du se et kort over, hvor 400-kV-nettet skal være på master over jorden, og hvor det skal graves ned i jorden.

På forhånd havde 700 vestjyder fået besked fra Energinet om, at de ville blive direkte berørt af den nye forbindelse. Omkring 380 af boligejerne bor så tæt på den kommende 400 kV-højspændingsforbindelse fra Idomlund i nord til den dansk-tyske grænse, at de står til at få en erstatning.

- Vi har kigget meget på, hvor folk bor. Vi har forsøgt at få luftledninger så langt væk som muligt fra både byer, landsbyer og enkelte boliger på landet, siger Christian Jensen, der er projektleder hos Energinet.

Hvis man bor inden for 280 meter af en de kommende master, er man berettiget til en erstatning, mens borgere der har en af de 400 kilovolts-luftledninger nærmere end 80 meter fra sin bolig, vil modtage et købstilbud fra Energinet i stedet for at få udbetalt erstatning.

Der er planlagt otte dialogmøder for de berørte lodsejere på den 170 kilometer lange strækning. Møderne finder sted fra 18. september til og med den 24. september. Her håber Christian Jensen at få en masse god feedback fra borgerne.

- Vi tror ikke på, at vi kan finde noget ideelt, for der er altid nogen som kommer i klemme og får ledningen tæt på. Så ideelt er det jo ikke. Det er også derfor, at vi gerne vil høre, hvad folk siger til det forslag, vi kommer med.

- Er der nogle justeringer vi kan lave, så folk bliver mindre påvirket af det? Det input vil vi meget gerne have, siger han.

I alt har 1900 borgerne på forhånd fået brev fra Energinet. Der er tre kategorier af breve - ét omhandler information til de nærmest berørte, et andet er til de borgere, der bor i det oprindelige projektområde, men som ikke får forbindelsen så tæt på, at de kan få en erstatning. Det tredje er til de sønderjyske lodsejere tæt ved grænsen.

Sidstnævnte må vente på at få svar på, hvordan de bliver berørt, da Energinet fortsat er i dialog med tyske TenneT om, hvor ledningen skal krydse grænsen.

Hvorfor kan ledninger ikke graves ned?

Ifølge Energinet vil det blive både meget dyrt og meget usikkert at grave store dele af luftledningerne ned i jorden. Op mod 4,8 milliarder kroner dyrere vil det blive end at føre elkablerne i luften, lyder vurderingen.

Derudover mener Energinet også, at det hverken er teknisk eller forsyningsmæssigt forsvarligt at grave mere end 25 kilometer af ruten ned i jorden.

Men de gamle kabler med 150 kV i kan altså godt graves ned.

Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet koster arbejdet 1,4 milliarder kroner, som skal betales over elregningen.

Når kabellægningen af de gamle elkabler er færdig, vil der være 900 husstande inden for 500 meter af en luftledning.

I dag ligger der 8.000 husstande inden for 500 meter, oplyser ministeriet.

Hvorfor egentlig en ny ledning?

Elledningen langs Vestkysten er et led i et stort europæisk elnetværk. Et rekordlangt søkabel skal fra 2022 kunne lede strøm fra det europæiske fastland og cirka 630 kilometer over Nordsøens bund til de britiske øer.

Den i alt cirka 770 kilometer lange forbindelse, som er døbt Viking Link, skal forankres ved Vejen i det sydvestlige Jylland.

For at føre strømmen videre besluttede de danske energimyndigheder at opsætte den 400 kV-ledning.

Facebook
Twitter