Hundredvis af danskere tilbyder en seng til ukrainere på flugt: 'Her kan vi bidrage uden selv at drage i krig'

Dansk Flygtningehjælp opfordrer værtsfamilier til at lave en klar aftale om opholdets længde.

Ole Zoltan Göller, hans datter og familiens øvrige seks medlemmer er klar til at tage imod en ukrainsk familie, skriver familiefaren i et opslag på facebook. (Foto: Bo Bechsgaard © DR)

Over en halv million mennesker er foreløbig flygtet fra Ukraine efter Ruslands invasion af landet i torsdags.

Og det har fået danskerne til tasterne.

Lige nu vælter det frem med Facebookopslag, hvor folk tilbyder at stille en redt seng, et værelse eller anneks til rådighed for ukrainere på flugt.

Søndag aften blev gruppen 'Giv husly til ukrainske flygtninge i DK' oprettet på Facebook, og i skrivende stund har gruppen allerede 1.600 medlemmer, hvoraf flere hundrede tilbyder husly.

En af dem, der har tilbudt at åbne sit hjem for ukrainere, er familiefaren Ole Zoltan Göller fra Tjæreborg.

- Den situation, der er i Ukraine, er helt utilstedelig. Og det her er et sted, vi kan bidrage, uden selv at tage et våben i hånden og drage i krig, siger han.

Ole Zoltan Göller bor i et parcelhus på 184 kvadratmeter sammen med sin kone og i alt seks sammenbragte børn. Men der er plads til endnu en lille familie, siger han.

- Vi skal selvfølgelig have en snak om, hvor meget vi kan rykke sammen i bussen, hvis muligheden opstår. Men et værelse med en stor seng og en madras kan vi nok afse.

Det er især bekymringen for, at ukrainerne, der nu står uden et hjem, skal overnatte på gaden eller i skove ved grænserne til Ukraine, der får familien til at tilbyde hjælp.

Og det er det helt rigtige at gøre, mener Oles 10-årige datter Clara Göller. Hun er klar til at låne sit værelse ud, hvis det bliver nødvendigt.

- De skal ikke bo udenfor, så kommer de til at fryse ekstremt. Og det går bare ikke, siger hun.

Familien har endnu ikke fået henvendelser fra ukrainere, der ønsker at gøre brug af deres gæstfrihed.

Her kan du se, hvordan Ole Zoltan Göller har tænkt sig at få plads til en lille ukrainsk familie i sit hjem:

Ukrainsk mor og sønner skal bo hos dansk børnefamilie

På Amager venter Laurence Ceuchy-Hansen netop nu på, at en ukrainsk mor og hendes to sønner ankommer til deres hjem. Hun bor i en villa på Amager med sin mand og to drenge på ni og tre år - men der er også plads til den ukrainske familie.

- Ligesom resten af verden så jeg i fjernsynet, hvordan Rusland invaderede Ukraine, og jeg så børn, der sagde farvel til deres fædre. Jeg blev bange, og jeg følte bare, at jeg blev nødt til at gøre noget, fortæller hun.

Laurence Ceuchy-Hansen så et opslag på Facebook fra en bekendt, der søgte husly for flere ukrainske familier.

- Vi talte sammen om det herhjemme, og så valgte vi at tilbyde, at de kan bo hos os. På vores treårige søns værelse står der en gæsteseng, så vi andre rykker sammen i soveværelset, og så får de hans værelse, fortæller hun.

Lige nu er naboerne Christian Koch Olesen og Nancy Eriksen på vej hjem fra den polsk-ukrainske grænse med to ukrainske familier på bagsædet af en minibus. Familierne er på flugt fra krigen i deres hjemland og er blevet sat i kontakt med Nancy Eriksen fra Broager i Sønderjylland, der ligesom mange andre danskere har tilbudt husly til ukrainere. (Foto: (privatfoto))

Dansk Flygtningehjælp: 'Lav en aftale'

Hos Dansk Flygtningehjælp er man meget positive over den gæstfrihed, danskerne udviser lige nu.

Og det er også en fin løsning på den korte bane, hvor ukrainere har bruge for et sted at være et par uger, siger Mette Blauenfeldt, der er sektionschef i Dansk Flygtningehjælp Integration.

- På den lange bane skal vi have lavet nogle ordentlige tiltag, hvor myndighederne naturligvis skal være en stor del af den løsning. Vi skal kunne rumme alle, der kommer hertil og ikke kun dem, der bliver samlet op af en dansk bil.

Mette Blauenfeldt opfordrer også danskere, der tilbyder husly, til at lave en aftale med deres ukrainske gæster om, at det er et kortere ophold.

- Ingen ved, hvor længe den her krise vil vare. Og hvis man ikke forventningsafstemmer, kan både værtsfamilie og ukrainerne komme til at stå i et svært dilemma.

Regeringen forventer, at der kommer 20.000 flygtende ukrainere til Danmark.

Gitte Flycht og hendes mand er tidligere minkavlere og havde før i tiden flere ukrainere ansat på gården. Nu står medarbejdernes boliger på gården tomme, og derfor har parret tilbudt Varde Kommune at huse ukrainere, der er flygtet til Danmark. Her kan du se, hvad de tilbyder: