Hundredvis af døde fugle skyller i land på Vestkysten: 'Det tyder på, de sulter ihjel'

Klimaforandringer påvirker måske fuglenes levesteder, vurderer forsker.

Kim Fischer fra Ren Strand Fanø har på én uge indsamlet omkring 200 forskellige havfugle op langs stranden på Fanø. Langt de fleste er lomvier, men der er også flere lunder og måger imellem. Fuglene bliver nu sendt til Aarhus Universitet, hvor de skal undersøges nærmere.

Lige nu er der noget helt galt langs den jyske vestkyst.

Små sorte og hvide fugle, der ligner pingviner, skyller i land og dør på stranden kort efter.

De døde fugle er lomvier. En alkefugl, der normalt lever ved og på havet, men som i hobetal ender deres dage på danske strande for tiden.

I sidste uge samlede folkene fra foreningen Ren Strand Fanø 175 døde lomvier op på Fanø. Og der bliver stadig fundet nye fugle hver dag, fortæller Kim Fischer fra foreningen.

- Det er rigtig voldsomt, og det tyder på, at mange af de alkefugle, der ligger ude i Nordsøen, dør lige nu.

  • Ren Strand Fanø har på én uge indsamlet omkring 200 forskellige havfugle op langs stranden på Fanø. Langt de fleste er lomvier, men der er også flere lunder og måger imellem. Fuglene bliver nu sendt til Aarhus Universitet, hvor de skal undersøges nærmere. (Foto: © Kim Fischer, DR)
  • Det tyder på, at de døde lomvier på Fanø er sultet ihjel. (Foto: © Hanne Høier, DR)
  • Lomvier går normalt kun i land, når de skal yngle. Så det er helt usædvanligt at se dem på den jyske vestkyst. (Foto: © Hanne Høier, DR)
  • Kim Fischer fra Ren Strand Fanø står for at holde strande på Fanø pæne. Og en del af arbejdet er altså at fjerne døde fugle. (Foto: © Hanne Høier, DR)
1 / 4

Storme og fødemangel påvirker havfugle

Ib Krag Petersen er seniorforsker fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet og forsker blandt andet i havfugle. Ifølge ham er situationen på vestkysten alvorlig.

- Eksemplet fra Fanø er meget markant. Det er mange fugle, siger han.

Det er svært at komme med en forklaring allerede, men måske er det en kombination af for lidt føde og mange storme på det sidste, vurderer Ib Krag Petersen.

- Hvis fuglene er fysisk påvirkede, fordi der ikke er nok føde – hvilket det tyder på - og de rammes af en orkan, vil flere fugle være udfordret og formentlig dø under stormen.

Klimaændringer kan være en del af årsagen

Også Holland, Belgien, England og Skotland melder om unormalt mange fugle, der driver i land og dør lige nu. Og noget tilsvarende skete også tilbage i 2007.

Ifølge Ib Krag Petersen kan klimaforandringer måske være en forklaring på, hvorfor de her fænomener opstår.

- Fuglene er tilpasset de forhold, de lever under. Hvis forholdene ændres, bliver fuglene udfordret. Og det kan betyde liv og død for dem.

De indsamlede lomvier på Fanø bliver nu sendt til Aarhus Universitet, hvor de skal undersøges nærmere, så vi forhåbentlig kan blive klogere på, hvad der er årsagen til, at de skyller i land og dør.