Hver dag kommer op mod 220 flygtninge med tog til Danmark

Ifølge DSB kommer der flere og flere ukrainere med togene over den danske grænse.

Tatyana Kalashikova og hendes familie er blandt de op mod 220 ukrainere, der hver dag rejser ind i Danmark med tog. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Ifølge FN er mere end tre millioner mennesker flygtet ud af Ukraine over de seneste tre uger.

Mange af dem flygter i egen bil, mens andre bliver samlet op af busser, der transporterer ukrainerne videre ud i Europa.

Nogle vælger også at tage toget på deres videre flugt. Hver dag ankommer op mod 220 ukrainske flygtninge med toget ind i Danmark. Antallet har været stabilt den seneste halvanden uge, lyder det fra DSB.

Typisk stiger de på toget i Hamborg, og her mødte DR Nyheder flere ukrainere, der netop sad og ventede på at komme med det næste tog til Danmark eller andre steder i Skandinavien.

På vej til Danmark ved en tilfældighed

Tatyana Kalashikova er en af de ukrainere, der holder øje med afgangstavlen på banegården i Hamborg. Hun er flygtet med sin mand og tre små børn fra sit hjem i Kyiv. Og Danmark er deres endestation.

Tatyana Kalashikova hendes mand og tre små børn hopper på det danske tog, der skal tage dem det sidste stykke på deres flugt. Planen er, at de vil søge asyl i Danmark. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Her vil familien søge asyl. De kender ingen i Danmark, så målet er sat lidt ved en tilfældighed, fortæller hun.

For 14 år siden studerede Tatyana på universitetet i Luhansk i det østlige Ukraine. Og herfra husker hun, hvordan mange af hendes medstuderende tog til Danmark for at plukke jordbær i sommerferien – og flere af dem endte faktisk med at blive.

- Vi flygter så langt væk, vi kan, så børnene ikke mærker, at noget er galt, siger hun.

Masser af frivillige er klar til at hjælpe

Men så vidt er det ikke nået på banegården i Hamborg. Her er situationen trods mange mennesker stadig overskuelig. I hvert fald indtil videre.

  • En ukrainsk flygtningefamilie får hjælp af en af de frivillige på banegården i Hamborg. (Foto: © Hanne Høier, DR)
  • I et hjørne af banegården i Hamborg er der etableret et lille modtagecenter, hvor ukrainere kan få hjælp af frivillige tyskere og tolke. (Foto: © Hanne Høier, DR)
1 / 2

I et hjørne af banegården er der etableret et lille modtagecenter. Her står 15-20 frivillige klar til at hjælpe de ukrainske flygtninge, der hver dag stiger af og på tog på perronen.

Friederike Hesselmann er en af de mange frivillige tyskere, der står klar til at hjælpe de ukrainske flygtninge. Og det efterlader et stærkt indtryk at møde så mange forskellige mennesker på flugt, fortæller hun.

- Nogle er kræftsyge og har hårdt brug for medicin. Andre er virkelig kede af det, men også taknemlige for at få noget at spise, siger hun.

Der kommer også mange børn med togene. Og de frivillige forsøger at tage godt imod dem ved at dele bamser og andre gaver ud til dem. Også kæledyr, der er med på flugten, kan få mad og vand ved modtagecenteret.