Hver fjerde frisør er ikke uddannet: Ahmed klipper for 150 kroner

Frisørbranchen raser over, at mange frisører ikke har nogen uddannelse.

Der er blevet flere frisører i Danmark, der ikke er uddannet. En af dem, der ikke er uddannet frisør i Danmark, er Ahmed Mahmoud Al Rifai. (Foto: Johanne Haagerup DR Syd)

Når du sætter dig i frisørstolen, så er det blevet mere sandsynligt, at personen med saksen ikke er uddannet frisør.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at mere end hver fjerde frisør nu klipper uden at have taget den fireårige frisøruddannelse.

Der arbejder i alt 12.353 personer i frisørsalonerne Danmark, og 3300 af dem er ikke uddannet frisør eller i gang med at blive det.

I 2012 var der 2600 ikke-uddannede frisører, mens tallet nu er steget til 3300.

Det er en stigning på 28 procent.

Den udvikling bekymrer Connie Mikkelsen, der er formand for Danmarks Organisation for Selvstændige Frisører og Kosmetikere:

- Det har den konsekvens, at der bliver lavet et parallelt frisørfag sammen med det etablerede, og det er helt hen i vejret. For vi har mangel på arbejdskraft, og så kommer de her ufaglærte. Det er skadeligt for branchen, siger hun til DR.

Formand for Danmarks Organisation for Selvstændige Frisører og Kosmetikere, Connie Mikkelsen, mener, at det er et skilt noget lignende det her, som bør være sat op i landets frisørsaloner. Så kunderne kan se, om man er uddannet eller ej. (Foto: Johanne Haagerup DR Syd)

Farlige kemikalier

Derfor efterlyser frisørbranchen, at politikerne laver en certificeringsordning.

En form for skiltning, så kunderne kan se, om deres frisør har siddet den krævede tid på skolebænken eller ej.

For det er ikke for sjov, at en frisør skal uddannes i fire år, siger Connie Mikkelsen:

- Hvis man skal arbejde med farlige kemikalier, så skal man have den fireårige uddannelse for at kunne håndtere dem for ikke at lave skade på sig selv og på kunderne, siger Connie Mikkelsen.

- Vi arbejder jo med kemikalier, som kan skade vældig voldsomt, hvis man ikke ved, hvordan man håndterer det. Og det lærer man på en uddannelse, tilføjer hun.

Ikke vigtigt at være uddannet

En af dem, der ikke er uddannet frisør, er Ahmed Mahmoud Al Rifai, som er indehaver af Salon Style i Aabenraa.

Han har arbejdet som frisør i Syrien og taget en toårig frisøruddannelse i Syrien, men har ikke taget uddannelsen i Danmark. Han tager 150 kroner for en herreklip. Men det er ikke noget kunderne går op i, om han er uddannet eller ej, siger han.

- De synes ikke, det er vigtigt. De har set mit arbejde og set, hvordan jeg klipper, og de er meget tilfredse med det. Kunderne fortæller mig, at hvis jeg bare klipper godt, så er det ikke så vigtigt med uddannelsen, siger han.

Ahmed Mahmoud Al Rifai har ikke taget den fireårige frisøruddannelse i Danmark, men ifølge ham er det ikke noget, hans kunder går op i. (Foto: Johanne Haagerup DR Syd)

Kan ikke klippe fire på en time

Udviklingen vækker også bekymring ude i salonerne.

Simone Krog Debel er uddannet frisør og arbejder i Salon Side Cut i Aabenraa, og hun synes, at det er en forkert udvikling, at der er blevet flere frisører, som ikke er uddannet.

- Vi bruger fire år på at tage en uddannelse. Kriterierne for at blive uddannet frisør i Danmark er rigtig høje. Så det, at man bare kan gå ind i en salon og begynde at klippe og tage penge for det, er rigtig skræmmende, siger hun.

Hos Salon Side Cut tager man 200 kroner for en herreklip.

- Jeg skal jo også have min løn. Vi skal betale strøm, vand og varme. Vi skal være medlem af en overenskomst. Jeg kan jo ikke stå og klippe til 100 kroner pr. herrekunde. Så kommer jeg til at slide mig selv ihjel, for så skal jeg klippe fire herrekunder på en time. Og en herreklip tager altså 30 minutter, siger hun.

De vælger bare en anden end mig

Frisørelev Anne Snerling mærker helt konkret udviklingen på egen krop.

- Jeg kan mærke, når jeg er på arbejde, at der er mange, som ikke vil klippes hos mig som elev, men som går over til de ufaglærte, siger Anne Snerling.

- Jeg føler lidt, at det er spild af tid at tage en uddannelse. Jeg kan jo i princippet bare åbne en salon herinde ved siden af, for folk ville jo komme alligevel, siger hun.

Simone Krog Debel har taget den fireårige frisøruddannelse i Danmark. Hun mener, at hun kommer til at slide sig selv op, hvis hun skal tage konkurrencen op med de uuddannede og tage 100 kr. for en herreklip. (Foto: undefined)

Venstre afviser

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen afviser, at politikerne på Christiansborg skal lave en certificeringsordning, så man kan se, hvem der er uddannet, og hvem der ikke er uddannet.

- Vi har et frit erhvervsliv, og der må man jo konkurrere om kundernes gunst. Og der må man jo tiltrække kunder ved hjælp af sine kompetencer og sine kvaliteter. Det her lyder på mig, som om man vil begrænse den fri konkurrence. Det er ikke til gavn for forbrugerne, siger Torsten Schack Pedersen.

- Har man et produkt, som man mener, der er bedre, fordi man har dygtige og veluddannede medarbejdere, så afspejler det sig i prisen. Men vi kan ikke støtte at lave begrænsninger rent lovgivningsmæssigt på den frie konkurrence, siger Torsten Schack Pedersen til DR.

Bare de kan klippe

Hos en anden frisør i Aabenraa, hvor indehaveren heller ikke har frisøruddannelsen, sidder Camilla Sørensen og venter, mens hendes mand bliver klippet.

Hun kan se fordelen i at spare nogle penge hos en frisør uden uddannelse.

- Jeg tænker, at det er vigtigt, at frisører kan klippe og har styr på det, de laver. Herinde gør de det godt. Bare så længe de kan klippe, og man kan se, det er flot, det de laver, mener Camilla Sørensen.

Frisørkunde Kirsten Olesen fra Aabenraa mener, at frisørerne har et stort ansvar, og at det er vigtigt, at de har taget frisøruddannelsen.

Hun har dog aldrig spurgt sin egen frisør, om vedkommende er uddannet.

- Jeg har aldrig tænkt over, om min frisør har en uddannelse. Det ved jeg faktisk ikke. Jeg går bare ud fra, at hun er uddannet. Det er jo skadelige stoffer, som de arbejder med. Og det skal man jo vide noget om. Det tror jeg ikke, at man ved noget om, hvis man ikke har en uddannelse.

Facebook
Twitter