Hver sommer skulle 5-6 biler reddes fra tidevandet: Så tog Ellen sagen i egen hånd

En 72-årig brugsuddeler bliver nu kimet ned af turister.

Ellen Christensen er selv opvokset på Mandø, men flyttede bort for at finde en mand. De flyttede sammen tilbage til øen.

Vadehavet er ikke det letteste sted at færdes i.

Skal man til Fanø, tager man færgen. Skal man til Rømø, kører man på en dæmning. Og skal man til Mandø, kører man på havbunden i fare for, at tidevandet kommer snigende.

Hvert år skal det lokale beredskab redde 5-6 biler fra at blive opslugt af tidevandet.

Det er et stort setup med en redningshelikopter, ambulancer, lægebiler og politibiler. Men så tog en brugsuddeler sagen i egen hånd.

72-årige Ellen Christensen modtager 50-100 opkald om dagen, hvor hun fortæller folk, om det er sikkert at køre ud til Mandø - en lille ø i Vadehavet med omkring 35 faste beboerer og 60-70 sommerhuse.

- Siden jeg begyndte sidste år, er der ingen, der er kommet galt af sted i havet, fortæller hun.

- Det er så dejligt, at der ikke er nogen, der er kørt i vandet.

Viceberedskabschefen i Sydvestjysk brandvæsen i Ribe anerkender Ellen Christensens indsats.

- Vi er ikke rykket ud en eneste gang i år, siger han og forklarer, at problemerne normalt skyldes, at turister bliver overrasket over hastigheden, tidevandet kommer på, siger Kjeld Tauman.

Brugsuddeler på overarbejde

Ellen Christensen er samtidig brugsuddeler i Danmarks mindste brugs, der ligger på Mandø, så hun bevæger sig raskt i pendulfart mellem kunderne ved kassen og den bimlende telefon.

- Jeg gør det for sikkerheden. Vandet er meget uforudsigeligt, siger hun.

Hver morgen, når hun møder ind i Dagli' Brugsen, tjekker hun DMI og henter en tabel, som hun kan konsultere, hver gang folk ringer. Og så følger hun også med i løbet af dagen, hvis nu det skulle ændre sig.

Det hele startede sidste sommer. Forskellen på høj- og lavvande kan være mere end halvanden meter i området, og mange turister kunne ikke aflæse tidevandstabellerne korrekt.

- Der er nogen, der er druknet ved det, siger Ellen Christensen.

Derfor offentliggjorde den lokale turistforening Ellen Christensens telefonnumer i Dagli' Brugsen på deres hjemmeside. Og det bliver ikke fjernet foreløbigt.

- Jeg bliver ved, indtil de ikke vil have mig mere, siger Ellen Christensen

Kjeld Tauman, viceberedskabschef, viser, hvordan tidevandet tager vejen.
Facebook
Twitter