Ida har spået om fremtiden i 25 år: Folk kommer ikke længere 'snigende langs husmuren' når de skal til heks

Interessen for hekseri vokser. Klimadebatten og en stigende respekt for naturen kan være en forklaring, mener forsker.

Ida Christensen har siden barnsben vidst, at hun kunne se ind i andre menneskers fremtid. Derfor anser hun sig selv som en heks. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)

Heksen fra Terkelsbøl. Det kalder Ida Christensen sig.

I mere end 25 år har hun udøvet hekseri fra sit hjem i Tinglev i Sønderjylland, hvor folk er kommet for at få vished om deres fremtid.

- De kommer med spørgsmål om både deres arbejde, kærlighedsliv og hussalg.

Ida Christensen har siden barnsben vidst, at hun havde nogle helt særlige evner. Både hendes far og farmor havde de samme clairvoyante evner.

- Når du kommer ind til mig, beder jeg dig om at tænke og koncentrere dig om det, du gerne vil vide noget om. Så ser jeg en film med de ting, der kommer til at ske, fortæller hun.

Kalder sig heks med stolthed

Havde Ida Christensen levet for cirka 500 år siden, var hun formentlig blevet jagtet og brændt på et bål.

De dage er heldigvis ovre, og nu er hekseri og interessen for hekse til gengæld blevet populær. Og interessen vokser.

Det fortæller seniorforsker ved Dansk Folkemindesamling Caroline Nyvang.

- I dag er det en identitet, man aktivt tager på sig - ikke en anklage. Der er en form for styrke ved at kalde sig heks i dag, som slet ikke har paralleller til den heks, der blev forfulgt under hekseprocesserne.

I det hele taget er interessen for bevægelser og trosretninger, der hylder naturens kræfter, på vej frem. Ikke mindst på grund af klimadebatten.

- Klimabevidstheden, vi ser for tiden, stemmer godt overens med den del af heksetroen, der handler om at have respekt for naturen og have en tiltro til, at den er besjælet. Det er et fællestræk for moderne hekse, fortæller Caroline Nyvang.

Derudover mener hun, at heksebevægelsen også har fået et boost af, at det er blevet lettere at finde digitale fællesskaber, så hekseringe ikke kun er noget, der finder sted langt ude i skoven.

  • Det er folks tanker og fremtid, som Ida Christensen hævder, at hun kan tyde. Hun har i mere end 25 år spået over folks fremtid. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)
  • - Folks tanker går over i mig, så blander jeg kortene og lægger kortene ned på bordet, hvorefter jeg så tyder folks tanker og fremtid. Jeg bruger kortrene, så folk bedre kan forstå, hvad det er, jeg ser, siger Ida Christensen. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)
  • Det er disse billedkort, Ida Christensen bruger. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)
  • - Folk skal ikke betragte det som om, at de får en dom over deres fremtid, de skal betragte det som en vejledning, siger Ida Christensen. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)
1 / 4

Folk tør sige, at de opsøger en heks

Hos Ribe Heksemuseum genkender man også den voksende interesse for hekseriet.

- De er særligt interesserede i det magiske. Der er folk, der tilbyder at komme og fortælle om deres egen dyrkelse af hekseri og magi. Jeg tror bestemt, at tendensen er, at vi vil se mere af det de kommende år, siger Lulu Anne Hansen, der er leder af historieenheden på museet.

Den sønderjyske heks Ida Christensen oplever også, at synet på hendes hekseri har ændret sig igennem tiden.

- For mange år siden kom folk til mig snigende langs husmuren. Man skulle helst ikke se dem. Men i dag kan folk godt komme tre ad gangen – folk er mere åbne om, at de går til en heks.

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange der ser sig selv som hekse i Danmark.

Ida Christensen mener, at hun kan se ind i folks fremtid. Hør hende fortælle om det herunder:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter