Indbrudstyve gennemtæskede og bedøvede hunden Fjölnir

Dyrlæger over hele landet får hunde i behandling efter vold under et indbrud.

Hunde kan få angst og stress efter et overfald. Sallie Nielsens hund Fjölnir er stadig mærket af indbruddet i deres hjem i Vester Nebel. (Foto: PRIVATFOTO © (c) DR)

- Når jeg kommer ind i indkørslen, plejer min hund altid at gø.

Men det gør Sallie Nielsens islandske fårehund Fjölnir ikke sidste mandag, da hun kommer hjem til en ulåst hoveddør. Køkkenet roder, og Fjölnir kommer krybende hen til hende. Sallie Nielsen tænker, at det må være hunden, der har splittet tingene ad, selvom det ikke er noget, den plejer at gøre.

- Men da jeg kommer ind i stuen, kan jeg se, at alt står åben. Skuffer og skabe er tømt, og det flyder med ting overalt. Der var jeg ikke i tvivl om, at der havde været indbrud.

"Når jeg rørte ham på maven, hylede han"

Fjölnir har været alene hjemme under indbruddet, og Sallie Nielsen kan se, at der er noget helt galt med hunden.

- Han var slet ikke sig selv. Han slingrede afsted, og jeg sætter mig ned, men jeg kunne slet ikke få kontakt til ham. Og når jeg rørte ham på maven, hylede han.

Sallie Nielsen kunne slet ikke genkende sin ellers glade og livlige hund efter indbruddet. Den slingede rundt og var nærmest i sin egen lille boble, fortæller hun. Billedet er taget før indbruddet. (Foto: (privat) © (c) DR)

Sallie Nielsen anmelder indbruddet og kører afsted til dyrlægen med Fjölnir.

- De var ikke i tvivl om, at han havde fået tæsk. Han havde meget ondt.

Dyrlægernes scanning viser ingen tegn på indre skader, men de har mistanke om, at hunden har fået trykket et ribben. Dyrlægerne kan heller ikke få ordentlig kontakt til hunden, og de mener, at Fjölnir har fået et sløvende middel.

Hunde får angst og stress

Ifølge Den danske Dyrlægeforening oplever dyrlæger over hele landet at få hunde ind, som har fået tæsk under et indbrud. Det fortæller Niels Filtenborg-Barnkob, der er med i bestyrelsen af Familiedyr under Den Danske Dyrlægeforening.

- Det er ikke unormalt, at vi ser hunde, der er gennembanket, mishandlet og tyranniseret i forbindelse med indbrud. Det ser vi relativt tit.

Men faktisk er det ikke den fysiske vold, der er værst for hundene. Normalt kan skader fra slag og spark hurtigt behandles, mens den psykiske belastning, hunden har været udsat for, kan mærkes i længere tid.

- De forsøger at forsvare deres territorie, og når det ikke lykkedes, bliver en stor del faktisk bange og gemmer sig. Nogle hunde bliver ofte rigtig angste og stressede bagefter, og nogle har vi måtte medicinere med angstbehandling, siger Niels Filtenborg-Barnkob.

Fjölnir er bange for at være alene

Indbruddet hos Sallie Nielsen ligger nu cirka en uge tilbage, og Fjölnir er psykisk stadig mærket af hændelsen.

- Han er meget på vagt. Ved den mindste lyd springer han op, men nu kan han gå ud i haven alene og tisse – det turde han ikke i begyndelsen, uden at vi gik med, siger Sallie Nielsen.

Det gør hende rasende, at hendes hund blev udsat for et overfald.

- Det er så afstumpet, at man kan få sig selv til at behandle et uskyldigt dyr på den måde. Han gør jo bare sin pligt og passer på sit hjem.

Hverken dyrlæger eller politi har tal på, hvor mange hunde, der bliver udsat for vold under indbrud.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter