Inga og andre frivillige ringer til ældre hver morgen: ’Vi er de eneste, de snakker med’

Omkring 1.500 frivillige ringer og siger godmorgen til ældre hver eneste dag.

- Det er Inga, siger Inga Martinsen, da røret bliver løftet i den anden ende.

Hun er en af de 300 frivillige syd- og sønderjyder, der hver morgen ringer til ældre for at ønske god morgen og høre, hvordan de har det.

Hun giver dem et såkaldt ’tryghedsopkald’.

- Vi er de eneste, de snakker med den dag. Uanset om det er påske eller jul, sidder de helt alene. Så de bliver så glade, når vi ringer, siger Inga Martinsen fra Haderslev.

Antallet af syd- og sønderjyder, der er klar til at ringe, er blandt det højeste i landet. Næsten hver femte frivillige tryghedsopkalder hos Ældre Sagen er syd- og sønderjyde. Hos Røde Kors er det næsten hver tredje.

Her fortæller Inga Martinsen, hvorfor hun nu i seks år har ringet til ældre mennesker hver morgen.

Opkaldet kan fange problemer

De frivilliges opkald til ældre er sat i verden for at give de ældre mere tryghed.

Mange af de ældre bor alene og har dårligt mulighed for at komme hjemmefra.

Ud over nummeret på den ældre har Inga Martinsen og de andre frivillige derfor også kontakt til en, der har en nøgle til den ældres hjem.

Så hvis Inga Martinsen ikke kan få fat på den ældre via telefonen, kigger personen med en nøgle til den ældre.

Langt de fleste opkald er hyggelige. Men Inga Martinsen har også oplevet, at der er blevet brug for hurtig hjælp.

- Vi havde en dame for noget tid siden, der lige pludselig begyndte at tale russisk. Vi kunne ikke forstå, hvad hun sagde. Hun var simpelthen dehydreret og måtte på sygehuset et par dage.

Giver også pårørende tryghed

Opkaldene giver derfor også tryghed hos de pårørende. Inga Martinsen tør næsten ikke tænke, hvad der kunne være sket i nogle af de kritiske tilfælde, hvis ikke der havde været et tryghedsopkald.

- Så var de jo nok ikke blevet hjulpet. Mange af dem har børn, der er langt væk i en travl hverdag. De ved, at så længe de ikke hører noget fra os, har deres mor det godt, siger hun.

Inga Martinsen har nu i seks år fået en sludder med ældre over telefonen, og det fortsætter hun med, så længe hun stadig føler, at hun kan gøre en forskel.

- Man kommer jo til at kende dem, man ringer til. De er så glade, når vi ringer. Hver morgen, når vi slutter af, siger de tak, fordi jeg ringer. Det er løn nok for mig.

Ældre Sagen og Røde Kors har samlet knap 1.500 frivillige tryghedsopkaldere på landsplan.