Jægere vil bremse 20.000 rådyr-drab

Høstsæson er hvert år ensbetydende med dræbte kid på marker.

Det er droner som den her, der kan hjælpe landmænd til at forhindre 20.000 døde rådyrlam i forbindelse med høsten. (Foto: Maria Thuesen- DR Syd)

Nyt liv og store maskiner er en dårlig kombination. Det Danmarks Jægerforbund sat tal på, for forbundet har lavet en model, der beregner, hvor mange rådyrlam der hvert år bliver dræbt under høsten.

Og det er mange. Den danske høst koster hvert år op mod 20.000 rådyrlam livet. Men det er ikke nogens skyld, siger formand for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen:

-Vi ved, at landmændene gør alt, hvad de kan for at undgå det her. Men det er store maskiner, og det er svært at se dyrene, fordi de ligger i græsset. Så vi vil meget gerne hjælpe landmændene med at undgå det her, siger han.

Derfor er der også gjort forsøg med at lade droner sprede urin fra rovdyr ud over marker. Det skal få både voksne rådyr og lam til at skifte opholdssted.

Og de første forsøg ser ud til at virke, fortæller Claus Lind Christensen:

- Vi har kørt et forskningsprojekt med droner og urin fra en los, og vi ved, det virker. Vi ved endnu ikke, om vi manuelt skal ud og sprede det eller gøre det med droner. Men det har givet os en god viden om, hvordan vi kan nedbringe antallet af døde rådyrlam i fremtiden, siger han.

Indtil man systematiserer ordningen, anbefaler Danmarks Jægerforbund at man som landmand sætter pinde med flamingokasser ud på marken. Kombination af lyd og bevægelse kan også få rådyr-mor til at flytte sit afkom.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk