’Jeg fældede en tåre, da jeg så dem’: Agnes har fejret datter og barnebarns fødselsdag ved lukket grænse

Agnes Siewertsen fra Sønderjylland savner fokus på adskilte familier i debatten om grænseåbningen.

Agnes Siewertsen fra Sønderjylland kan ikke være sammen med sine børn og børnebørn, fordi de bor i Tyskland. Her ses hun på afstand til fødselsdag på grænsen. (© PRIVATFOTO)

- Det var skuffende.

Reaktionen
var klar fra Agnes Siewertsen fra Nørre Sejerslev i Sønderjylland, efter hun i går havde set Folketingets ti partiledere debattere åbningen af de danske grænser.

For selvom statsminister Mette Frederiksen (S) ikke var afvisende over for ideen om at lade turister med et gyldigt lejebevis rejse ind i Danmark, og at faste kærestepar ikke skal være adskilt af grænsen, så var der en stor mangel i debatten ifølge den 66-årige pensionist Agnes Siewertsen.

- Der blev slet ikke snakket om familier og andre grænserelationer. Det handlede stort set kun om, at turisterne skulle kunne komme til Danmark, siger hun.

De lukkede grænser betyder, at turisterne ikke kan komme i sommerhus i Danmark, og at mange virksomheder bliver hårdt ramt på økonomien. Men de betyder også, at familier bliver adskilt – og det har Agnes Siewertsen og hendes mand i den grad mærket.

De har ikke kunnet være sammen med deres tre børn og syv børnebørn, siden grænsen til Tyskland lukkede begge veje den 16. marts. For mens parret selv bor knap 20 kilometer nord for grænsen, så bor alle deres børn rundt om i Sydslesvig.

For Agnes Siewertsen er det nærmest unaturligt ikke at kunne bevæge sig frit over grænsen, for det har ægteparret været vant til, siden de i 1996 flyttede til Danmark, og børnene blev i det tyske. To af dem er tyske statsborgere og kan derfor ikke krydse grænsen, mens det sidste barn er dansk, men har en tysk ægtefæller, som heller ikke kan komme ind i Danmark.

Derfor er afsavnet stort, forklarer hun.

- Man bliver næsten lidt vred over, at en dansk minister kan sige, at det ikke kan lade sig gøre. Vedkommende har ingen fornemmelse for, at det ikke kun handler om penge, sommerhusgæster og indkøb i Tyskland. Vi er også nogle mennesker, der er blevet ramt.

- Det er endnu hårdere, fordi vores børnebørn er vant til at komme på weekend, tilføjer hun.

To fødselsdage på grænsen til Tyskland

Det tætteste, sønderjyden har været på at være sammen med sine børn og børnebørn under coronakrisen, har været de to gange, hvor hun har været til fødselsdag på grænsen til Tyskland adskilt af en afspærring mellem hende og familien.

  • Agnes Siewertsen og manden sammen med deres ene barnebarn, da han blev 13 år. Det var den første fødselsdag, som blev fejret på grænsen mellem Danmark og Tyskland. (© (c) privatfoto)
  • Da ægteparrets datter Nina fyldte 40 år, mødtes familien til fødselsdag ved Pebersmark-overgangen. (© PRIVATFOTO)
1 / 2

Inspireret af et kærestepar, som mødes dagligt på grænsen, var Agnes Siewertsen og husbonden først til et af børnebørnenes fødselsdag den 30. marts og siden til sin yngste datters 40-årsfødselsdag den 4. maj.

- Da vores ene barnebarn blev 13 år, fejrede vi det ved Møllehus-overgangen, hvor vi stod på hver vores side af grænsen. Vi pakkede en kurv med kaffe og noget, som vi kaldte coronakage. Vi havde flag og fødselsdagsgave med og sang for ham, men måtte ikke give ham et knus.

- Det var hårdt, siger hun og fortsætter:

- Jeg fældede en tåre, da jeg så dem. At have dem så tæt på og så alligevel så langt væk gør noget ved ens følelser, siger den 66-årige mor og bedstemor.

Håber på snarlig åbning

Tidligere på ugen fik Agnes Siewertsen

kortvarigt
liv i håbet om, at hun snart kunne være sammen med familien syd for grænsen, da Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, fortalte, at tyskerne var klar til at lempe på grænselukningen allerede fra i dag.

Men det håb blev hurtigt slukket, da justitsminister Nick Hækkerup (S) samme dag afviste, at det ville ske allerede fra i dag. Det er

afgørende
, at det bliver
koordineret
ordentligt, forklarede han.

Noget, som Agnes Siewertsen til dels har forståelse for.

Kan du følge argumenter om, at der kan være en risiko for at få mere spredning, hvis grænsen til Tyskland åbnes?

- Ja, det kan jeg godt. Jeg kan sagtens forstå, det er farligt, hvis smitten igen trapper op, men jeg ser det også kun fra mit synspunkt. Man er jo også lidt egoistisk, siger hun.

Flere borgmestre og folketingspolitikere har den seneste tid lagt stort pres på regeringen for at gøre noget ved de lukkede grænser, og det glæder sønderjyden.

- Jeg tror, det er det, der skal til for at få åbnet øjnene for, at Sønderjylland er et specielt område. Det er ligesom et folk, der bor i grænselandet.

Hvornår der kommet nyt om en åbning af grænsen er fortsat uklart, men statsminister Mette Frederiksen har lovet en udmelding seneste 1. juni. Når grænsen åbner igen, har Agnes Siewertsen en plan klar.

- Vi regner med at holde en masse fællesfødselsdage, når den åbner.

Facebook
Twitter